Registrul Comerţului a anunţat ieri că numărul firmelor care au fost dizolvate sau care şi-au suspendat activitatea a crescut la câtecva mii în această lună, ministrul Finanţelor susţine că acest lucru nu are nicio legătură cu impozitul minim.
Gheorghe Pogea a afirmat azi că numărul de firme radiate în acest an din Registrul Comerţului nu este determinat de introducerea impozitului minim, începând cu 1 mai, ci reflectă evoluţia normală a pieţei, înregistrată şi în anii anteriori.
"Faptul că radierile din acest an sunt puse pe seama unui impozit care nici nu s-a aplicat arată încă o dată populismul ieftin. Nu are nicio legătură cu impozitul minim faptul că în două luni s-au radiat 4.000 de firme. În ultimii ani s-au radiat zeci de mii, înainte de criză, în ani de boom economic. Accesta este viaţa firmelor, unele se se nasc, altele mor. Nu este decât o speculaţie şi se vede că a început campania electorală. Impozitul minim nu s-a aplicat încă, deci nu are nicio treabă cu radierea", a spus Pogea.
50.000 de firme radiate în 2008
Ministrul spune că şi în 2008 au fost radiate peste 50.000 de firme şi au fost înmatriculate peste 140.000 de societăţi.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că firmele vor plăti, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei, echivalentul a aproximativ 500 de euro, dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 lei, echivalentul a circa 10.000 de euro, pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.
De asemenea, firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
CITIŢI ŞI: Impozitul forfetar pune lacăt pe uşa a sute de companii Firmele caută în justiţie dreptate forfetară Transformarea în PFA scapă IMM-urile de impozitul fix
Impozitul fix falimentează 40.000 de firme
Moţiune de cenzură pentru impozitul pe "pierdere" Veniturile statului, afectate de scăderea consumului