Prima ninsoare cade peste țară și în fața iernii aspre care este așteptată, Zelenski a făcut un apel către Occident "să crească presiunea asupra Rusiei". De pe frontul opus, a sosit apelul Moscovei, care a cerut SUA "să exercite o influență asupra Kievului, făcându-l să fie mai flexibil" și inducându-l la negocieri, pentru că Rusia nu intenționează să renunțe la teritoriile anexate.
Pe frontul diplomatic, Kremlinul a anunțat că, în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, trimișii ruși și americani se vor întâlni la Cairo în cadrul comisiei bilaterale care supraveghează aplicarea tratatului New Start privind reducerea arsenalelor nucleare.
Exporturile de cereale din porturile ucrainene vor fi garantate pentru încă patru luni: vor continua încă 120 de zile prin coridorul Mării Negre chiar și după 19 noiembrie, dată de expirare a acordului încheiat în timpul verii între Kiev, Moscova, Ankara și ONU. În ciuda faptului că a arătat Rusia cu degetul timp de două zile, stârnind chiar o oarecare iritare la Washington, Zelenski a recunoscut că nu are nicio dovadă a responsabilității Moscovei pentru racheta care a căzut în Polonia. "Nu știu ce s-a întâmplat", a spus președintele ucrainean.
O nouă conversație telefonică a avut loc între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat Kremlinul, potrivit căruia președintele rus și președintele turc au discutat despre acordul privind grâul, prelungit în ultimele zile cu încă patru luni. Convorbirea telefonică a fost confirmată de "Anadolu", care a relatat și invitația președintelui turc de a relansa negocierile cu Kievul.
Consilierul șefului Președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat într-o întâlnire cu jurnaliștii că războiul s-ar putea termina înainte ca Ucraina să elibereze toate teritoriile prin mijloace militare. Podoliak a comentat declarația șefului de Stat Major al SUA, Mark Milley, potrivit căreia probabilitatea eliberării militare a tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv a Crimeii, este foarte scăzută. În opinia lui Podoliak, dacă armata rusă pierde un oraș mare, de exemplu, Luhansk, care a fost ocupat timp de opt ani și este, de asemenea, un simbol pentru Moscova, acest lucru va duce la procese ireversibile între elita politică a Federației Ruse și societate: "Și, în acest fel, războiul se poate termina chiar înainte de a elibera toate teritoriile ocupate prin mijloace militare. Pentru că, dacă un oraș mare va fi eliberat, Rusia va fi pierdut războiul", a spus Podoliak.
Primăria din Kiev a avertizat cetățenii să se aprovizioneze cu alimente și apă, pe fondul atacurilor rusești asupra sistemului energetic al Ucrainei. În special, administrația municipală subliniază că ucrainenii trebuie să fie pregătiți pentru perioade lungi de lipsă a energiei electrice.
Zelenski este cel care „trebuie atras” la masa negocierilor?
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică, după un nou val de atacuri cu rachete ale Rusiei, care au ucis cel puțin șapte persoane. "Facem totul pentru a normaliza alimentarea cu energie electrică", a spus Zelenski în discursul său de joi seară. "Apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare șase rachete de croazieră și cinci drone", a adăugat președintele ucrainean. Rusia a lovit Ucraina ieri, precum și mai multe instalații energetice și alte clădiri civile, la mai puțin de două zile după unul dintre cele mai grele atacuri cu bombă. Șapte persoane au murit, când o rachetă a lovit clădirea lor de apartamente din Vilniansk, lângă orașul Zaporijjia, din sud. O instalație de producere a gazelor și o fabrică de rachete din Dnipro au fost printre cele mai recente ținte, au spus oficialii guvernamentali. Cei care suferă de pene de curent se află în principal în capitală, la Kiev, în orașul de vest Vinitsia, orașul-port Odessa, în sud-vest și Sumî, în nord-est.
În altă ordine de idei, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, 433 de copii ucraineni și-au pierdut viața și peste 837 au fost răniți de bombardamentele rusești, a anunțat Procuratura Generală din Kiev, după cum a relatat "Ukrinform".
Totodată, "Rusia salută orice efort pentru pace", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, comentând posibila tentativă de mediere a fostului premier italian Silvio Berlusconi, după cum a relatat agenția "Ria Novosti". "Președintele Putin a afirmat în mod repetat că suntem întotdeauna pregătiți să salutăm orice efort de menținere a păcii și să sprijinim astfel de eforturi", a spus Peskov, adăugând, referindu-se la un articol care susținea că Berlusconi l-ar putea atrage pe Putin la o masă de negocieri, care dacă există cineva "de atras" undeva, acela este Volodimir Zelenski, notează lastampa.it.
(Traducerea Rador)