Premierul României, Marcel Ciolacu, susține că nu va ceda în fața Comisiei Europene în ceea ce privește taxarea microîntreprinderilor. Mai exact, șeful Executivului nu vrea un prag mai mic de 500.000 de euro pentru impozitarea firmelor care fac profit, chiar dacă oficialii europeni au avertizat că țara noastră riscă să piardă fondurile europene, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR).
Marcel Ciolacu nu cedează în fața Comisiei Europene. Companiile românești, direct vizate
Deși a fost avertizat că România va pierde 500 milioane de euro, premierul Marcel Ciolacu susține că va negocia cu Comisia Europeană, așa cum s-a întâmplat și cu cererile PNRR anterioare, a căror plată a depins de reducerea deficitului bugetar.
„Am discutat cu Comisia, avem Jalonul 206, care este cuprins în Cererea de plată numărul 3 să avem o negociere la Bruxelles, fiindcă nu sunt de acord, mai ales că s-a scăzut deja anul trecut, nu a trecut nici măcar un an fiscal, să scădem din nou acest prag. Dar aceste lucruri se negociază. Dacă nu, Comisia consideră că România pierde 500 miliarde de euro pentru că nu scade pragul la microîntreprinderi. Dar vom încerca, poate merge așa, așa cum am făcut și cu deficitul”, a spus Marcel Ciolacu”, la DC News.Reprezentanții Comisiei Europene au cerut o ajustare a pragului pentru microîntreprinderi, propunând reducerea acestuia de la 500.000 de euro la 50.000 de euro sau cel mult 100.000 de euro începând cu anul 2024. Obiectivul este să se maximizeze încasările la buget și să se limiteze posibilitățile de evaziune fiscală.Câți bani a primit România prin PNRR
Pragul de 500.000 de euro a fost stabilit de Guvernul României la finalul lunii martie. În anul trecut, pragul de impozitare a fost de un milion de euro.
Șefa PNRR, Céline Gauer, a avertizat deja România că riscă să piardă miliarde de euro bani europeni. Comisia este nemulțumită de modul în care țara noastră a făcut reformele de care depinde cererea 3 de plată. Până în acest moment, din banii din PNRR, țara noastră a obținut aproximativ nouă miliarde de euro.