PNL va alege PSD sau USR pentru formarea noului guvern? 4 nume pe lista posibililor premieri

Sursa: Arhiva EVZ

După aproape două luni de criză politică în România, liderii PNL, PSD sau USR se adună miercuri la masa negocierilor pentru a pune bazele viitoarei coaliții de guvernare și pentru a forma noul guvern. Există mai multe scenarii pentru finalul acestor discuții, iar ultimele informații indică patru nume care ar putea fi desemnate pentru a ocupa funcția de premier.

În acest context, este foarte important la ce concluzie va ajunge PNL, al cărui președinte a dezvăluit marți că va negocia atât cu PSD, cât și cu USR. Așa cum se știe, ultimul premier desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul.

Ulterior, liderul liberalilor, Florin Cîţu, a anunţat marți seara (n.r. – 2 noiembrie) că PNL a decis flexibilizarea mandatului pentru a putea negocia și cu USR, şi cu PSD.

Echipa de negociere este condusă de preşedintele PNL, secondat cei 4 prim-vicepreşedinţi şi secretarul general. Așadar, după ce l-a sunat luni seară, Cîțu se va întâlni miercuri cu președintele USR, Dacian Cioloș, conform surselor hotnews.ro.

De asemenea, premierul interimar l-a contactat și pe Marcel Ciolacu, dar liderul PSD l-a refuzat. Social-democratul a motivate că „are agenda încărcată” și că-l va suna când se eliberează.

Variante limitate pentru Klaus Iohannis

Pus în fața acestei situații, președintele României, Klaus Iohannis, nu prea are decât varianta așteptării. Astfel, chemarea partidelor la consultări la Palatul Cotroceni va fi amânată pentru a oferi timp negocierilor.

În acest context, jurnaliștii de la România TV susţin că Marcel Ciolacu şi medicul Alexandru Rafila ar putea fi propunerile PSD pentru postul de premier. PNL l-ar putea propune din nou pe generalul Nicolae Ciucă, dar este luată în calcul şi Lucian Bode.

În ceea ce privește discuțiile dintre Cîți și Cioloș, pentru refacerea alianţei PNL-USR-UDMR, există două probleme. Pe de-o parte, există opoziţia unor filiale ale PNL, care nu agreează colaborarea cu USR.

Apoi intervine aritmetica parlamentară, care s-a complicat după retragerea din grupul parlamentar al liberalilor a celor care îl susțin pe Ludovic Orban, retras la rândul său din acest grupul PNL. Prin urmare, posibila alianţă dintre PNL, USR și UDMR nu ar strânge cel puţin 234 de voturi.

De aceea, ar urma să se apeleze la parlamentarii neafiliaţi sau la minorităţi pentru a trece guvernul. La această oră, fosta coaliţie se bazează 225 de parlamentari.

PNL și PSD vor forma noul guvern?

De cealaltă parte, o alianţă între PNL, PSD și UDMR este dorită de anumite filiale liberale. Mai mult, se pare că şi Iohannis este în favoarea acestei soluții politice. Opțiunea șefului statului a ieșit în evidență mai ales după discurs critic la adresa USR.

Mulți parlamentari din PNL s-ar împotrivi însă unei astfel de alianţe. Ei se tem de impactul negativ pe care ar putea să-l aibă asupra imaginii partidului. De asemenea, aceiași liberali resping cerinţelor PSD, care dorește jumătate dintre ministere sau postul de premier.

O posibil coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea, însă, o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.