PNL şi PSD vor vota împotriva bugetului

Liberalii şi social-democraţii au decis astăzi să voteze în plenul parlamentului împotriva proiectului bugetului de stat.

"Vom vota împotriva acestui buget", a subliniat Crin Antonescu, preşedintele PNL, după şedinţa Biroul Politic Central al partidului. Liberalii îşi argumentează atitudinea prin faptul că proiectul legii bugetului de stat este nerealist şi destinat clientelei politice a actualei puteri, după cum a susţinut liderul PNL. "Este inacceptabil faptul că o pondere fără precedent din buget rămâne practic la dispoziţia Guvernului pentru alocări discreţionare, care sunt destinate clientelelor politice şi economice. Este inacceptabil faptul că acest buget este lipsit de orice proiecţie, idee, măsură care să vină în sprijinul revigorării economiei. Vorbim de un un buget nerealist, care e mai degrabă proiecţia unor imaginaţii şi a unor date optimiste, care nu se justifică prin nimic decât prin declaraţiile premierului sau ale preşedintelui, cu intermitenţe", a continuat Antonescu. Ponta: PSD-iştii îşi vor susţine toate amendamentele dacă "li se va da voie" "Ar trebui refăcut tot bugetul ca să votăm «pentru». Este însă obligaţia noastră să demontăm câteva minciuni spuse zi de zi de cei de la putere şi care sunt, evident, în stilul lor. Dacă nu luăm tranşa de la Fondul Monetar Internaţional nu mai sunt bani de pensii şi salarii - minte domnul Boc, minte pentru că tranşa de la FMI va intra în rezerva valutară a Băncii Naţionale a României", a anunţat şi preşedintele PSD Victor Ponta.  Întrebat dacă PSD îşi va susţine toate amendamentele depuse la legea bugetului de stat, Ponta a afirmat că acest lucru se va întâmpla doar dacă parlamentarilor social-democraţi li se ''va da voie''. Proiectul bugetului de stat pe 2011 a fost adoptat ieri în Comisiile reunite de buget-finanţe şi de astăzi se află în dezbaterea plenului. În urma negocierilor din comisii, opoziţia a obţinut din partea puterii doar patru amendamente aprobate. Guvernul a cedat în faţa cererii opoziţiei şi a suplimentat bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu 52 de milioane de lei. Al doilea punct al înţelegerii prevede introducerea posibilităţii ca, începând cu 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile să poată opta pentru plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri.

Cele mai importante solicitări ale opoziţiei au fost cele referitoare la banii pentru drumurile judeţene şi cele privind repartizarea sumelor în programul de dezvoltare a infrastructurii rurale.