PNL şi PSD vor candidat comun la Baia-Mare

Crin Antonescu şi Victor Ponta vor ca partidele lor să atace împreună primăria acestui municipiu, desemnând un candidat independent.

Liberalii şi social-democraţii discută, în această perioadă, despre posibilitatea de a sprijini un candidat comun la Primăria Baia Mare, afirmă surse din PNL.

Printre numele vehiculate se numără cel al arbitrului Cristian Balaj sau cel al unui lider sindical din învăţământ: Marian Liviu Pop.

Dacă cele două partide vor reuşi să ajungă la o înţelegere, semnificaţia ei ar depăşi graniţele oraşului Baia Mare, consideră analiştii politici. Ar fi primul caz de susţinere a unui candidat comun, de când Victor Ponta a devenit preşedinte al PSD. Ce favorizează negocierile

Discuţiile dintre liderii celor două partide au loc în contextul în care postul de primar în Baia Mare a rămas vacant după condamnarea liberalului Cristian Anghel. Data alegerilor nu a fost fixată, dar se vehiculează luna iunie.

Ideea candidatului comun a apărut pentru că sondajele care s-au efectuat după vacantarea postului au indicat un vot politic în favoarea PDL. Acesta ar fi motivul principal pentru care candidata democrat- liberală, Mihaela Pop, îi devansează în sondaje pe politicienii susţinuţi de filialele locale ale PNL şi PSD.

Din aceleaşi studii sociologice a reieşit că răspunsul cel mai bun la scorul politic al PDL ar fi un candidat comun, susţinut de cele două partide, care să nu fie membru al niciunei formaţiuni.

Favoriţii sondajelor

Cel mai bine plasaţi ar fi arbitrul Cristian Balaj sau Marian Liviu Pop, liderul filialei judeţene a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Acesta confirmă existenţa unor discuţii cu liderii PSD şi PNL, dar spune că nu va abandona activitatea sindicală pentru cea politică.

„Am discutat şi cu Victor Ponta, şi cu lideri ai PNL, care mi-au propus să candidez ca independent susţinut de cele două partide, dar am declinat ofertele”, susţine Marian Liviu Pop.

Întrebat de EVZ despre posibilitatea unui candidat comun, preşedintele PSD, Victor Ponta, nu a exclus această ipoteză. „Aşteptăm rezultatele cercetărilor. Nu s-a luat nicio decizie, dar nu excludem nicio variantă. Orice candidat e bun, important e să nu câştige PDL”, ne-a declarat Ponta.

Obstacole în calea înţelegerii Pe de altă parte, filialele locale ale celor două partide nu par foarte dornice să bată palma. Liberalii consideră că trebuie să-şi desemneze propriul candidat, bazându-se pe un calcul simplu: Cristian Anghel a câştigat 4 mandate la rând şi orice om din echipa sa are şanse să beneficieze de capitalul acestuia de imagine.

Organizaţia locală a PSD vrea, de asemenea, să aibă candidat propriu, pe actualul viceprimar Mircea Dolha. Dacă liderii celor două partide nu vor reuşi să ajungă la o înţelegere, colaborarea ar urma să se materilizeze prin sprijin în turul doi de scrutin.

Ce spun analiştii

„O eventuală înţelegere între liderii celor două partide ar fi un semnal important pentru evoluţiile viitoare, fiindcă ar fi prima astfel de negociere după schimbarea conducerii PSD”, crede politologul Cristian Pârvulescu.

Analistul politic Bogdan Teodorescu susţine că o colaborare între cele două partide este singura variantă „împotriva valului PDL”, mai ales că PNL şi PSD au doi lideri care au „relaţii de amicţie”. „Ar trebui să avem semne de întrebare dacă nu s-ar înţelege”, crede Teodorescu. 

ISTORIC

PNL şi PSD, o relaţie cu suişuri şi coborâşuri

Colaborarea dintre PNL şi PSD a fost iniţiată acum trei ani, în aprilie 2007, când social-democraţii au votat în parlament pentru instalarea guvernului Tăriceanu II fără PDL.

În toamna aceluiaşi an, relaţia a cunoscut primele tensiuni, când PSD a negociat cu preşedintele Traian Băsescu intrarea la guvernare şi a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu. Demersul a eşuat pentru că moţiunea nu a fost sprijinită de mai mulţi parlamentari PSD, în special din aripa Iliescu.

Relaţiile dintre cele două partide au fost strânse pe parcursul anului 2008, dar s-au răcit la finalul anului, când PDL şi PSD au format împreună guvernul Boc. După excluderea PSD din guvernul Boc, PSD şi PNL au reluat relaţiile de colaborare, votând împreună prima moţiune de cenzură care a trecut de parlament.

Ulterior, PNL l-a susţinut în turul II al alegerilor prezidenţiale pe candidatul PSD Mircea Geoană. După alegerile prezidenţiale, PSD şi PNL Bucureşti au ajuns la o înţelegere privind spri jinul reciproc în caz de alegeri parlamentare anticipate. În baza acesteia, PSD l-a susţinut pe Radu Stroe în sectorul 1, iar PNL o sus ţine pe Liliana Mincă în sectorul 4.