Tensiunile publice dintre PNL și USR sunt un semn că negocierile pentru o alianță electorală la București sunt în pragul eșecului.
PNL pare că nu are încotro și va merge singur în alegerile locale, dacă ele se vor mai ține la termen. Situația se precipită, de pe 28 august urmând să înceapă campania electorală, deci până atunci vor trebui stabiliți candidații, adunate semnături, finalizată strategia de campanie. Situația cea mai complicată pentru Ludovic Orban se anunță a fi în București, unde absența unei alianțe cu USR poate favoriza candidații PSD, de la Capitală și sectoare.
Tot nu am reușit să înțeleg cum s-au gândit strategii liberali să obțină voturi pentru lista de la Consiliul General al Capitalei în condițiile în care candidatul "lor" este de fapt candidatul USR, Nicușor Dan. Poate părea un amănunt nesemnificativ pentru votanți, dar este extrem de important pentru mecanismul de vot. Cu alte cuvinte, un votant liberal va trebui să pună ștampila pe un candidat USR și pe lista PNL de la sectoare, Consiliul General și Consiliul de Sector. Baletul cu ștampila de vot va duce la pierderea unor procente importante, iar dacă Nicușor Dan va pierde în fața lui Gabriela Firea, toate reproșurile se vor îndrepta spre Ludovic Orban.
Situația nu este deloc liniștită. USR practică aceeași politică de gherilă marxistă, atacând din tufișuri și retragându-se rapid după ce au provocat daune inamicului liberal. Ultimul episod s-a înregistrat în momentul în care Guvernul a atacat la Curtea Constituțională proiectul intitulat populist "DNA-ul Pădurilor", legea promovată de USR prin care este înființată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
„După ce ne atacă, vin să facă alianțe cu noi. Ne-au atacat pe DNA-ul Pădurilor, asta chiar dacă PNL-ul a susținut mereu că dezvoltarea societății depinde de o revenire la o armonie cu natura. DNA-ul pădurilor nu are un text legislativ serios. Legea va scăpa de pedeapsă pe toți cei care au săvârșit infracțiuni silvice, au fost prinși, iar dosarele ar trebui predate spre un tribunal care nu există. Pe USR nu interesează dialogul, legat de DNA-ul pădurilor, ei vor să vândă o lozincă”, a declarat Ludovic Orban, într-o emisiune la Realitatea Plus.
Așa este, USR este un partid oportunist, lozincard și ipocrit. Dar nu sunt toate partidele la fel?
Răspunsul a venit prompt: "USR a fost și va rămâne un partener cinstit de discuție, din păcate nu putem spune același lucru despre PNL. Încercarea de blocare la CCR a proiectului de înființare a DNA-ului Pădurilor și scuzele birocratice pe care le invocă premierul Ludovic Orban pentru a proteja mafia tăierilor ilegale demonstrează acest lucru", au scris reprezentanții USR vineri, pe Facebook.
Un atac dur, pe o temă la care electoratul de dreapta vibrează puternic: Aer Curat, Natură, Tăieri Ilegale, DNA. Un cocktail potrivit aspirațiilor de weekend ale alegătorilor corporatiști.
Era PNL avantajat de o alianță cu USR? În Capitală și 3-4 orașe mari din țară, da. În restul zonelor nu, pentru că USR este o creație politică tip "balon de săpun", așa cum am mai văzut în istoria alegerilor. Paradoxal, PNL s-ar putea să piardă în București, dar să iasă bine în restul țării, ceea ce ar da speranțe pentru alegerile generale. Dacă se vor ține sau cum se vor ține și alea...