Grupul parlamentar al PNL va demara, începând de luni, procedurile pentru revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunțat că decizia a fost luată, iar de luni va demara procesul de destituire a Renatei Weber.
„Luni vom demara procedurile de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber, care s-a transformat în apărătorul pensiilor nesimţite! Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, iniţiind un demers împotriva... poporului român, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii”, a afirmat Florin Roman.
Deputatul liberal consideră că poziția Avocatului Poporului potrivit căreia impozitarea pensiilor speciale reprezintă un act de discriminare față de beneficiari, reprezintă un act de cinism față de restul pensionarilor care primesc pensii în funcție de cobtribuție.
„A invoca neconstituţionalitatea legii pe motiv de discriminare înseamnă cinism, în condiţiile în care 5 milioane de români primesc pensie după contribuţie. Renate Weber este apărătorul pensiilor speciale nesimţite, cum este cazul fostului comandant al Penitenciarului Colibaşi, care încasează o pensie specială de 75.000 lei. Probabil omul mănâncă cu 10 guri...”, a scris deputatul Florin Roman, într-o postare pe Facebook.
Postarea deputatului liberal vine la o zi după ce premierul Ludovic Orban a declarat că va solicita parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea de o demite pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, care nu se comportă ca Avocat al Poporului, pentru a numi în sfârşit un Avocat al Poporului care într-adevăr să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, spunea Orban.
Avocatul Poporului, Renate Weber a sesizat CCR cu privire la legea care prevede impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.
Renate Weber, consideră că legea nu este constituţională, ci discriminatorie, iar în opinia sa criteriul care a stat la baza impozitării trebuie să fie același pentru toată lumea. Ea susține că același impozit trebuie aplicat tuturor celor care obțin venituri, fie că sunt salariați, fie că sunt din mediul privat, public sau pensionari.
Curtea Constituţională a României a stabilit data de 14 iulie ca termen la care urmează să se discute sesizările Avocatului Poporului şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.