Chiar dacă USL nu a luat o decizie la nivelul conducerii, PNL îşi pregăteşte de proteste filialele din teritoriu. Deja o serie de lideri de organizaţii au anunţat că se vor deplasa cu autocare spre Capitală pentru a participa joi la o astfel de acţiune de protest. La fel a procedat şi PC. Fiecare organizaţie ar urma să trimită câteva sute de membri de partid pentru a lua parte la mitingul de amploare al USL anunţat de preşedintele Crin Antonescu, dar primit cu rezerve de social-democratul Victor Ponta.
Liderii USL ar fi trebuit să aibă miercuri o discuţie pe oprtunitatea mitingului anunţat de liberalul Crin Antonescu. Rezervele exprimate de la Strasbourg de către liderul social-democrat, Victor Ponta, au fost trecute cu vederea de către liberali. Cu asentimentul colegilor conservatori din ACD, ei au anunţat că vor participa joi la un miting de protest în Capitală. Conform unro surse din cadrul PNL, dacă va fi aprobat, mitingul va avea loc începând cu ora 15.30, cu punct de pornire Arcul de Triumf, unde se află sediul USL. PNL şi PC, PSD absent Potrivit liderului PC, Dan Constantin, conservatorii vor participa alături de liberali la mitingul care se va desfăşura într-una dintre zilele viitoare în Bucureşti pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cei care protestează în Piaţa Universităţii.
Liderul PC a explicat că decizia a fost luată la presiunea organizaţiilor PC din ţară. “Acţiunea PC pleacă de la presiunea organizaţiilor. Sunt foarte mulţi membri din conducerile locale ale PC care au venit cu această presiune de a veni la Bucureşti şi a se alătura protestanţilor", a spus Constantin.
“Ne solidarizăm, venim, ne manifestăm în intervalul pe care îl vom primi de la primărie în baza unei autorizaţii, după care vom pleca. Este de fapt un miting de sprijin al celor care se află de atâtea zile în Piaţa Universităţii, fără a încerca să acaparăm ceea ce se întâmplă acolo şi să încercăm să preluăm din punct de vedere politic mesajele pe care le transmit zi de zi. PNL a făcut o solicitare de aprobare a mitingului la Primăria Capitalei. Dacă nu se va aproba, vom discuta în USL. Cred că în zilele de astăzi să respingi un astfel de miting este o greşeală politică. Odată explodată, această tensiune este foarte greu de oprit", a susţinut preşedintele PC. Speranţe: cotă de participare de câteva zeci de mii de persoane Dinspre Botoşani, aproximativ 200 de membri şi simpatizanţi ai PNL se vor deplasa, joi, la Bucureşti, pentru a participa la o amplă acţiune de protest, a anunţat liderul filialei, deputatul Florin Ţurcanu. Potrivit acestuia, transportul manifestanţilor va fi asigurat de PNL, care va închiria patru autocare.
Acţiunea din Capitală este organizată de Uniunea Social Liberală. El susţine că organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat urmează să decidă numărul de persoane care va lua parte la acţiune. La Giurgiu, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu şi primar al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, spune că membrii USL din judeţ vor participa şi ei la acţiunile de protest din capitală.
“La nivelul USL a fost stabilit în unanimitate faptul că vom participa la activităţi organizate şi cred că joi vor fi câteva zeci de mii de oameni în capitală pentru a manifesta paşnic, fără violenţă, iar noi, cei de la Giurgiu vom fi acolo", a declarat marţi, liderul liberal, adăugând că ieşirea în stradă va fi completată de o acţiune de strângere de semnături pentru suspendarea preşedintelui. Liberalii tulceni sunt în expectativă: susţin că sunt alături de societatea civilă care protestează în alte oraşe ale ţării dar nu se grăbesc să organizeze vreo acţiune de protest în municipiu, sau să meargă spre Capitală, pentru ca autorităţile să nu-i suspecteze de iniţierea unor astfel de manifestări.
“PNL nu este implicat în aceste acţiuni, dar vom fi alături de societatea civilă. Noi dacă vrem să facem un lucru, un protest de exemplu, îl vom face legal, cum este democratic şi îl vom anunţa în conferinţă de presă", a declarat preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Corneliu Chistrugă.
“Probabil că şi la Tulcea oamenii vor protesta, dar suntem într-o regiune periferică a ţării, nu avem un centru universitar cu adevărat consacrat, aici niciodată nu a existat vocaţia ieşirii în stradă, oamenii aşteaptă reverberaţiile dinspre centru şi foarte târziu se decid să iasă în stradă", l-a completat vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Octavian Motoc. PSD Cluj se vrea în stradă La Cluj, social-democraţii locali au trecut peste reticenţele liderului Victor Ponta faţă de implicarea în protestele de stradă.
“Indiferent ce întrebări îmi pun pe acest subiect, răspunsurile sunt aceleaşi: vrem aceleaşi lucruri ca şi oamenii din stradă, vrem ca oameni ca Raed Arafat să-şi primească respectul şi recunoaşterea, vrem schimbare, vrem îndepărtarea de la putere a guvernanţilor incapabili, vrem dialog, vrem democraţie, vrem alegeri la termen şi, nu este un secret, da, vrem jos Băsescu. Şi atunci de ce să stăm pe margine şi să privim la oamenii care sunt legitimaţi, fotografiaţi şi amendaţi pentru că au curajul să-şi ceară libertatea. Nu vom sta deoparte, pentru că a avea capacitate de mobilizare este un atu şi nu un lucru pe care să îl ascundem. Nu suntem noi iniţiatorii manifestărilor, nu noi trebuie să stăm în prima linie, dar trebuie să fim printre oameni, pentru că nu avem voie să-i lăsăm singuri", a declarat preşedintele organizaţiei PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.
Miting cântat diferit pe mai multe voci în USL Disensiunile din cadrul USL în privinţa implicării în manifestaţiile de stradă din România au devenit vizibile încă de luni. După ce vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a anunţat, la B1TV, că PNL va organiza un miting de protest joi, iar Victor Ponta şi-a exprimat dezacordul. Intrat în direct de la Strasbourg la emisiunea "Ultimul Cuvânt", în dialog cu Ion Cristoiu, Ponta a formulat, nervos, un alt punct de vedere. Preşedintele PSD a spus că iniţiativa este a lui Fenechiu şi că, deşi în USL s-a discutat despre varianta ieşirii în stradă, nu s-a decis nimic. "Nu sunt adeptul dialogului în stradă", a declarat Ponta, care a precizat că trebuie mai întâi să fie epuizate toate căile democratice de dialog: sesiune extraordinară, dialog cu Puterea în acest cadru şi, doar dacă sesiunea extraordinară nu e convocată, proteste de stradă. Ponta care a avut la Strasbourg discuţii cu socialiştii europeni, a mai precizat: "Mâine sunt înapoi la Bucureşti, fără a însemna că USL trebuie să preia cumva conducerea a ceea ce se întâmplă". Acest nu a fost singurul episode de frecuşuri între partenerii USL. În cursul zilei de luni, PSD şi PNL au avut poziţii contrare pe tema protestului în stradă. La prânz, Crin Antonescu anunţa un miting de amploare în următoarele zile, fără să precizeze însă data.De la Strasbourg, Ponta anunţa că nu este de acord cu această idee decât dacă Puterea nu e aprobă sesiunea extraordinară. Ponta a mai explicat ce aşteaptă de la sesiunea extraordinară pe care USL o doreşte: o discuţie despre cauzele care au dus la protestele de stradă - "nu să dăm vina unii pe alţii" - o comisie de anchetă care să analizeze "cât e vina huliganilor şi cât e vina jandarmilor"şi un pact pe legea sănătăţii. Totodată, preşedintele PSD a spus că, la o întâlnire cu Emil Boc îi va propune acestuia renunţarea la procedura asumării răspunderii. CITIȚI ȘI:
- PNL anunță un miting de protest joi. Ponta se opune de la Strasbourg
- Crin Antonescu anunță "un miting USL de amploare în următoarele zile". Unde petrece Victor Ponta protestele