PNL a atacat la CCR legea salarizării publice. Iar deznodământul a fost favorabil liberalilor. Curtea Constituțională a motivat decizia prin care legea salarizării a fost declarată neconstituțională.
Potrivit judecătorilor CCR, care au admis sesizarea PNL, legea adoptată de Camera Deputaților s-a îndepărtat foarte mult de la forma propusă de inițiatori. Mai mult, legea nu atinge obiectivele urmărite la momentul inițierii ei, mai spun judecătorii.
„Curtea constată, că în redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, se îndepărtează în mod substanţial atât de textul adoptat în Senat. Dar şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă. Prin modificările aduse, Camera Deputaţilor reglementează cu privire la dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului.. Curtea observă că aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, vizând majorări salariale pentru mai multe categorii profesionale. Legea adoptată de Camera Deputaţilor modifică obiectul de reglementare al legii şi schimbă configuraţia actului normativ”, se arată în motivare.
De ce a admis CCR cererea PNL
Cei de la CCR susțin că la Senat s-a votat o variantă a legii, iar la Camera Deputaților, alta.
„Pornind de la premisa că legea este, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament. Curtea statuează că autoritatea legiuitoare trebuie să respecte principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de către o singură Cameră.
Or, din examinarea dispoziţiilor deduse controlului de constituţionalitate, Curtea constată că majoritatea covârşitoare a soluţiilor adoptate de Camera decizională nu a făcut obiectul iniţiativei legislative şi nu a fost dezbătută în prima Cameră sesizat", se arată în motivare.
De asemenea, este inacceptabil pentru o democrație ca fondurile destinate serviciilor secrete să fie trecute la secret. De exemplu, prin noua lege, SRI nu mai era obligat să își publice statul de funcții, anonimizat.
Judecătorii de la CCR au mai stabilit că prin adoptarea legii s-a încălcat principiul bicameralismului.
„Aşadar, Curtea constată că Parlamentul nu a respectat procedura constituţională şi regulamentară de adoptare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii-cadru 153/2017 . Legea privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fapt ce determină neconstituţionalitatea acesteia, în integralitatea sa, prin raportare la dispoziţiile art.61 alin.(2) din Legea fundamentală", se afirmă în motivare.
PNL a atacat legea la CCR
Reprezentanții PNL au atacat legea la Curtea Constituțională pentru faptul că aceasta prevedea o serie de sporuri. Mai mult, spunea Florin Roman, deputat PNL, noua lege încalcă Legea responsabilități fiscale. Legea a fost votată de PSD la ultima sesiune parlamentară din legislatura trecută.
„Amendamentele vizând creşterea cu 15% pentru ‘complexitatea muncii’ nu au fost discutate la Senat. Unde proiectul iniţial prevedea o cu totul altă temă de reglementare. Prin urmare, noi considerăm că a fost încălcat principiul bicameralismului. În altă ordine de idei, a fost încălcată legea responsabilităţii fiscale. Care obligă la precizarea sursei de finanţare”, a spus deputatul PNL, Florin Roman.
În fața CCR, cei de la PNL au arătat că sporurile fixate, duc la un efort crescut asupra bugetului de stat.
„În contra dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii, legiuitorul a ales să adopte legea. Și asta fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020. Cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fişa financiară obligatorie", se arată în sesizarea PNL.