PNDR 2014-2020: România va cere acordul Comisiei Europene cu privire la miliardele pentru agricultură în iunie

PNDR 2014-2020: România va cere acordul Comisiei Europene cu privire la miliardele pentru agricultură în iunie

România va trimite Comisiei Europene propunerea pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) până la finalul primului semestru, în iunie.

Până atunci, documentul va fi prezentat şi discutat la nivelul întregii ţări.

"Informal, au fost trimise primele propuneri; ele sunt afişate pe site. Au loc acum conferinţe regionale pentru a fi dezbătut la nivelul întregii ţări cu cei care vor fi viitorii aplicanţii ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. După ce va fi discutat şi prezentat la nivelul întregii ţări, forma finală se va trimite în acest semestru al anului. Până în iunie, va fi trimisă oficial. Nu putem să trimitem un document, dacă nu este agreat de toată lumea şi, implicit, de fermieri. Această dezbatere publică a noului program dă posibilitatea tuturor să fie în cunoştinţă de cauză în ceea ce urmează să investească dacă măsurile sunt adecvate pentru nevoile lor", a declarat şeful Direcţiei Politici Agricole şi Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, într-un forum de specialitate, transmite Agerpres.

În scopul promovării măsurilor cuprinse în cadrul noului PNDR, Ministerul Agriculturii a dat startul unor conferinţe regionale privind strategia de elaborare a noului PNDR, ocazii cu care fermierii şi reprezentanţii autorităţilor locale au avut posibilitatea să îşi spună punctele de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

MADR a publicat ieri versiunea consultativă a fişelor măsurilor de finanţare a investiţiilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 şi, de săptămâna viitoare, vor începe consultările în cadrul unor grupuri de lucru cu toţi actorii implicaţi în dezvoltarea viitorului program. Potrivit documentului, pe noul PNDR vor fi disponibile 8,015 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), aceste sume fiind orientate către 14 măsuri principale.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că primele sesiuni de apeluri de proiecte vor fi lansate în mai, pe răspunderea instituției. Fermierii se tem însă să depună proiecte, cât timp noul PNDR nu are girul Comisiei Europene.