Pleşca: "La 1-0 pentru nemţi, am crezut că s-a terminat"

Portarul de la Gaz Metan, o echipă mică în România, povesteşte cum au reuşit ardelenii să o elimine pe FSV Mainz, o formaţie din fotbalul mare.

Echipa Gaz Metan Mediaş a uimit fotbalul european, după ce joi a produs surpriza turului trei preliminar al Ligii Europa, eliminând echipa germană FSV Mainz. Ardelenii s-au calificat în play-off-ul competiţiei câştigând manşa-retur cu scorul de 5-4 (după executarea loviturilor de departajare). Performanţa elevilor lui Cristi Pustai a fost obţinută în condiţiile în care Eric de Oliveira şi Paul Pârvulescu, cei mai importanţi jucători ai echipei, nu s-au aflat pe teren în partida cu Mainz.

În play-off, Gaz Metan va evolua contra grupării Austria Viena (în deplasare, pe 18 august, şi acasă, pe 25 august).

"Ştiam cum execută penalty-urile"

Joi, la Mediaş, după 90 de minute, scorul a fost identic cu cel din prima manşă (1-1). Cum în prelungiri nu s-a marcat, confruntarea s-a decis, dramatic, la penalty-uri, acolo unde Răzvan Pleşca (28 de ani), portarul gazdelor, şi-a desăvârşit opera.

După ce timp de 120 de minute a fost cel mai bun om de pe teren, având intervenţii care le-au scos peri albi germanilor, gardianul a parat şi două lovituri de la 11 metri, calificându-şi echipa în turul următor.

"La 1-0 pentru nemţi, am crezut că s-a terminat. Eu, unul, nu prea mai credeam, dar stăteam şi mă gândeam că nu mai avem ce pierde. Oricum, nu se aştepta nimeni să eliminăm pe Mainz. De aceea, am jucat relaxat şi nu am avut presiune", ne-a declarat Pleşca, eroul Mediaşului.

Goalkeeperul susţine că nu este un specialist al penalty-urilor, dar cele două lovituri apărate joi nu au fost doar rodul întâmplării. "În toată cariera mea am apărat un singur penalty, într-un meci cu Sportul Studenţesc. Înaintea jocului cu Mainz vizionasem o partidă pe care au avut-o ei cu Bayern şi unde se executaseră loviturile de departajare. Ştiam cum execută penalty-urile. La cea de a doua lovitură apărată, l-am privit pe Soto în ochi. E un război al nervilor. El s-a uitat în colţul opus celui în care a tras. L-am ghicit. Asta a fost. Acum pare simplu", a rememorat portarul. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/XTBlZOLXgDk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A lucrat cu Olăroiu şi Zenga

Născut în Arad, Pleşca a început să practice fotbalul la Vagonul Arad, apoi, la 17 ani a ajuns la FC Naţional. Pentru "bancari" nu a jucat decât un meci. "Eram tânăr. Titulari erau Bogdan Vintilă, apoi Marius Popa. Am lucrat şi cu Walter Zenga şi cu Cosmin Olăroiu, apoi, în 2005, m-am dus la Poli Iaşi. Nici aici nu am prins multe jocuri. Norocul meu a fost că m-a transferat domnul Cristi Pustai la Mediaş", ne-a mai declarat Pleşca.

EMOŢII EXTREME Muntean a ascultat finalul meciului în vestiar

Alexandru Muntean (23 de ani) a fost unul dintre fotbaliştii medieşeni care au impresionat prin atitudinea avută în partida cu FSV Mainz. Accidentat la începutul prelungirilor, jucătorul a evoluat aproximativ 20 de minute, iar în ultimele minute, măcinat de durere, a făcut eforturi supraomeneşti pentru a-şi ajuta coechipierii. Muntean l-a schimbat în minutul 82 pe bosniacul Jasmin Trtovaci, cel care a gafat de mai multe ori. La începutul primei reprize de prelungiri, Muntean şi-a calculat greşit paşii, a călcat strâmb şi s-a accidentat grav, la genunchi.

"Am călcat prost şi mi-a sărit rotula"

Medieşeanul a primit îngrijiri medicale, a fost sfătuit să nu mai intre pe teren, dar a forţat revenirea, fiindcă antrenorul Cristi Pustai epuizase toate schimbările, iar gazdele ar fi evoluat în inferioritate numerică. În minutul 110, Muntean s-a prăbuşit pe teren de durere şi a fost scos pe braţe.

Fotbalistul născut în Mediaş ne-a povestit chinul prin care a trecut la jocul cu nemţii. "Am călcat prost şi mi-a sărit rotula. Am simţit o durere îngrozitoare. Au venit medicii, mi-au dat cu spray, am crezut că pot să joc până la final. Ştiam că riscam o accidentare şi mai gravă. Până la urmă, nu am mai fost în stare şi am ieşit. Din cauza durerilor şi a emoţiilor, nu am luat loc pe banca de rezerve. M-am dus în vestiar şi am ascultat reacţia spectatorilor. Mi-am dat seama că ne-am calificat şi am început să strig singur. Eram sigur că vom merge mai departe, mai ales după ce în tur făcusem egal în Germania", ne-a povestit Muntean.

Jucătorul a efectuat ieri un RMN, la o clinică din Cluj, dar încă nu ştie cât va trebui să stea departe de teren. "Nu am idee cât de gravă este situaţia. Aştept un răspuns din partea medicilor. Sper să revin cât mai repede".

A jucat fotbal în sală şi face Master în Ştiinţe Economice

Muntean nu este un jucător de primplan în fotbalul românesc. Fiindcă la un moment dat nu mai avea perspective de a evolua, a încercat să îşi găsească o echipă în străinătate. "Vreo trei ani am jucat şi fotbal în sală, la o echipa din Mediaş, cu care am promovat din divizia a doua. Jucam doar din plăcere. A fost ca un hobby. Nu o făceam pentru bani, deoarece nu se câştiga mai nimic din fotbalul în sală. M-a ajutat să îmi dezvolt calităţile tehnice. În acelaşi timp eram legitimat şi la echipa FCM Târgu-Mureş, care atunci evolua în a treia ligă", povesteşte Muntean.

În paralel cu cu fotbalul, sportivul a fost preocupat şi de propria educaţie. "Am terminat Facultatea de Ştiinţe Economice, iar acum m-am înscris la Master", a conchis medieşeanul. "Din cauza durerilor şi a emoţiilor nu am mai luat loc pe banca de rezerve. M-am dus în vestiar." ALEXANDRU MUNTEAN, jucătorul echipei Gaz Metan Mediaş