Sentimentul „cuibului pustiu“, provocat de plecarea copiilor din casa părintească, s-ar putea să fie numai un mit, părinţii având ocazia să redescopere, în locul însingurării, bucuriile vieţii de cuplu, scrie „The Times“.
Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley, din California, care au studiat un grup de femei pe o perioadă de peste 18 ani, au descoperit că plecarea copiilor la facultate a fost urmată de o creştere a gradului de fericire raportat de acestea. „Faptul că au plecat de acasă a simplificat relaţia cu soţul meu. Ne este dor de ei şi îi iubim, dar a dispărut foarte mult stres. Ne certăm mai puţin. În trecut, certurile plecau de la ceva ce făcuseră copiii“, recunoaşte Simone Hancox, mamă a trei copii. „Acum avem un câine şi mult mai mult timp la dispoziţie să facem ce ne place, precum plimbări prelungite. Sună îngrozitor, dar este o progresie naturală“, declară Hancox.
„Există prejudecata că femeile sunt triste atunci când copiii pleacă de acasă, însă datele noastre arată că, de fapt, sunt mai fericite“, consideră Sara Gorchoff, cea care a coordonat studiul. Una dintre explicaţii este şi emanciparea femeilor, care nu mai sunt percepute doar prin prisma rolului de mamă. Femeile pot acum să-şi reia fostele slujbe, la care au renunţat pentru a creşte copiii, explică Gorchoff. „Pentru multe cupluri, plecarea copiilor este o perioadă dificilă, dar pentru cele care au rămas puternice este o ocazie să restabilească viaţa de cuplu“, consideră şi consilierul matrimonial Denise Knowles.