Plătitorii de taxe, în pas cu digitalizarea

Depunerea Declarațiilor unice a produs bulversare în rândul cetățenilor, iar la fi nalul lunii mai, în urma insistențelor contribuabililor, a fost reintrodusă posibilitatea de a depune fi zic formularele. Astfel, procesul s-a desfășurat destul de relaxat atât la ghișee, cât și prin intermediul platformei digitale. În acest sens, Evenimentul Zilei a luat pulsul din mai multe sedii ANAF, unde a discutat cu plătitorii de taxe și funcționarii publici.

31 iulie 2019 a fost termenul limită pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. La finalul lunii trecute, deci pe ultima sută de metri, contribuabilii nu s-au înghesuit să-și declare veniturile la ghișeu, fapt confirmat de funcționarii publici și de cifre oficiale.

La ANAF Sector 1, ghișeele aveau câte doi-trei oameni la coadă, digitalizarea fiind principalul argument:

„Am avut zilnic maxim 300 de declarații depuse, ceea ce înseamnă un flux mediu. Majoritatea nu mai trec pe la noi, ci trimit online formularul. Pentru cei vârstinici, da, este mai la îndemână să treacă pe aici”, a declarat o doamnă, funcționar public în cadrul sediului ANAF Sector 1.

Evenimentul Zilei a solicitat ANAF cifre oficiale. Astfel, peste 80% dintre cele peste 880.000 de Declarații unice au fost trimise online în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019. Mai precis, au fost depuse 889.325 declarații. Dintre acestea, 712.833 au fost depuse online, iar 167.492 în format fizic.

Cine este vizat

Declarația unică, ce poate fi încărcată fie online, fie la sediul unităților fiscale, trebuie depusă de persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România şi de persoanele fizice care îndeplinesc condițiile de rezidență prevăzute de Codul fiscal, care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, cum ar fi: venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, piscicultură și silvicultură, venituri din premii și jocuri de noroc, venituri sub formă de dividende.

 

Riscuri de neplată

După expirarea termenului legal de depunere a Declarației unice, contribuabilii sunt notificați de ANAF cu privire la neîndeplinirea obligațiilor declarative și totodată, le este comunicat un termen în care să-și depună Declarația unică. După 15 zile de la comunicarea notificărilor, organul fiscal central competent identifică acei contribuabili care nu au depus declarația unică și procedează la estimarea bazei de impunere. „Nedepunerea la termenul prevăzut de lege (31 iulie 2019) a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție, conform art. 336, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Contravenția se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin. (3) din același act normativ”, a notat ANAF într-o comunicare de presă pentru EVZ.