Plăți grase pentru acuzatoarea care a pus pe brânci concursul de la Procuratura Generală

Olesea Vîrlan, fostă membră CSP/ Sursa foto: csp.md

Republica Moldova. Instanța de fond i-a dat dreptate fostei membre a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, plecată din sistem în urma scandalului anulării concursului pentru șefia Procuraturii Generale. Aceasta a acționat în judecată Procuratura Generală, pentru a-și obține o indemnizație unică de peste 220 de mii de lei.

Olesea Vîrlan, câștig de cauză în instanța de fond

Vîrlan a cerut să-i fie achitată o indemnizație unică la plecare, conform altor algoritmi de calcul decât cei aplicați de Procuratura Generală.  Judecătoria Chișinău a admis parțial acțiunea fostei membre a CSP și a anulat punctul 4 din ordinul procurorului general, Ion Munteanu.

După decizia recentă, indemnizația pe care urmează să o ridice Olesea Vîrlan ar constitui suma de aproximativ 225 de mii de lei. Echivalentul a peste 10 mii de euro.

La începutul lunii martie, Olesea Vîrlan a fost implicată într-un scandal de proporție. Aceasta s-a văzut nevoită să-și dea demisia din funcția de membru CSP. Ulterior, a renunțat și la fotoliul de procuror.

Acuzatoarea a recunoscut public că a greșit atunci când i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului Ion Muntean la funcția de procuror general. Greșeala sa a dus la anularea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.

Sursa foto: CSP

Proces contravențional, nu penal

În toiul scandalului de la CSP, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a inițiat o investigație. Mai mult, și-a luat angajamentul să conducă personal ancheta.

„Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al CSP, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de Procuror General”, arăta un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Ulterior, Dragalin a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale. Procesul penal a fost clasat din motivul că fapta „nu întrunește elementele infracțiunii”.

„Constituie contravenția de abuz de putere. A fost pornit în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, un proces contravențional. Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei. Cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”, precizau procurorii.