Plata electronică în instituțiile publice și magazine este obligatorie. Companiile care nu respecta legea risca amenzi de pana la 7.500 de lei

POS-urile din magazine pot functiona ca niste bancomate, doar că suma retrasă nu poate fi mai mare de 200 de lei. Începând de ieri, se aplică legea care-i obligă pe comercianți să ofere această facilitate, însa multe firme nu au mijloace moderne de plată,

POS-urile din magazine pot functiona ca niste bancomate, doar că suma retrasă nu poate fi mai mare de 200 de lei. Începând de ieri, se aplică legea care-i obligă pe comercianți să ofere această facilitate, însa multe firme nu au mijloace moderne de plată, potrivit www.libertatea.ro

Legea prin care institutiile publice si comerciantii, cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro, sunt obligati sa aiba pos-uri a fost adoptata anul trecut. Comerciantii au avut insa alte 6 luni la dispozitie sa faca rost de dispozitive moderne de plata.

 

„In momentul in care accepti plata electronica este clar ca omori si afacerea la negru si afacerea gri. 00.01.30 Se vor albi si bani”, spune reprezentantul Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii, Liviu Rogojinaru.

Intre timp, parlamentarii au modificat legea si o vor obligatorie doar pentru cei cu cifre de afaceri mai mari de 50 de mii de euro.

„Mai bine de jumtate din firmele din Romania au o cifra de afaceri sub 10.000 de euro pe an. Ridicarea pragului de la 10.000, la 50.000 nu a facut decat sa accentueze si mai mult lipsa serviciilor financiare”. spune și directorul executiv al Asociației de Plãți Electronice din România, George Anghel.

Daca noua lege va fi promulgata, sub incidenta ei vor intra si marile companii de stat precum Posta Romana. In prezent, multe dintre agentiile bucurestene ale Postei nu au POS.

Reprezentatii Postei ne-au precizat ca vor monta dispozitive moderne de plata in 750 de agentii pana la sfarsitul anului.