Plasa de bani din spatele "Plasei de stele"

Peste 100 de vedete au căzut, în 2010, în plasa echipei de la Antena 1. Pentru câteva minute de amuzament au lucrat, chiar şi săptămâni, zeci de oameni şi s-au cheltuit multe mii de euro.

Maşini explodând, adrenalină la maximum sau situaţii de-a dreptul fără ieşire sunt subiectele scenariilor "Plasei de stele" de la Antena 1. Sute de mii de euro, zeci de oameni implicaţi şi peste 100 de vedete păcălite numai în ultimul an este bilanţul producţiei ce a reuşit să obţină audienţe ridicate la fiecare ediţie.

"Printre cele mai scumpe farse au fost cele în care le-am avut ca victime pe Cătălin Moroşanu, Ionuţ Iftimoaie, Oana Zăvoranu, Mihaela Tatu, Ramona Bădescu, Ilinca Vandici, Ovidiu Komornic, Cosmina Păsărin etc.", spune Dana Mladin, producătorul emisiunii.

Echipa responsabilă cu păcălirea vedetelor e pusă pe farse din 2002, până acum fiind responsabilă cu "Paparazzi", "Cacealmaua", "Răsmeriţa", "Noaptea erorilor" şi "Plasa de stele". În ultimele luni, scenariile au fost concepute chiar de către regizorul emisiei, Claudiu Perusco. Nu de puţine ori victimele s-au prins că li s-a pregătit o farsă şi în acest caz proiectul a fost "aruncat la coş".

Pentru vedetele care vin în studio după ce au trecut prin furcile caudine, producătorii au găsit şi o compensaţie, de data aceasta, materială. "Orice detaliu legat de bani este strict confidenţial. Indiferent de emisiune. Dar trebuie să spun că e un lucru absolut normal, în orice televiziune, să existe un onorariu pentru o vedetă care participă la o emisiune. (În cazul nostru, pentru vedetele care vin în studio după ce păţesc ce păţesc...) Noi considerăm o formă de respect faţă de vedetele care pică în capcană să le propunem un onorariu. Sunt vedete care îl refuză, sunt vedete care îl acceptă. În orice caz, sumele vehiculate în presă ne amuză şi pe noi... Când vom ajunge să plătim aşa cum plătesc emisiunile similare din alte ţări, atunci putem spune că ne aliniem, şi din punctul ăsta de vedere, standardelor occidentale", explică Dana Mladin.

<object height="560" width="340"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/dUg3OEL1Y8A?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/dUg3OEL1Y8A?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object> COSTURI

Despre farsa pregătită lui Cătălin Moroşanu s-a spus că este cea mai scumpă, 60.000 de euro. Au fost distruse trei maşini, iar o porţiune din Transfăgărăşan a fost blocată Printre cele mai scumpe farse puse la cale de echipa Antenei 1 se numără cele făcute sportivului Cătălin Moroşanu şi vedetei antenelor, Ilinca Vandici.

În cel de-al doilea sezon al emisiunii a fost rândul luptătorului Cătălin Moroşanu să fie păcălit. Momentele de groază trăite de sportiv au înregistrat cifre de audienţă comparabile cu cele ale unui meci de fotbal, un rating de 7.2% (aproximativ 469.000 de telespectatori).

"Nu m-am gândit nici o clipă că ar putea fi o farsă. Mă aflam în vârful muntelui şi nu-mi închipuiam că cineva ar veni până aici ca să facă aşa ceva. Au fost momente de agonie", spune sportivul despre păţania prin care a trecut. Cătălin Moroşanu este convins că lui nu i se va întâmpla să cadă în plasă şi a doua oară. "Asemenea ipostaze îmi pot afecta imaginea de sportiv. Gândiţi-vă că atunci, la nervi, am împins-o pur şi simplu pe femeia care venise să-mi ceară socoteală. Eu nu sunt aşa", adaugă Cătălin.

Deşi părea hotărât să-i ceară socoteală "vinovatului" de dezastru, Moroşanu se gândea că şi el ar putea fi în pericol. "Nu eram convins că e bine să-l bat pe şofer, pentru că m-am temut că e nebun şi chiar m-am gândit că ar putea avea un cuţit ascuns şi o să mă înjunghie". Întrebat dacă a mai avut chef să mănânce tortul, vedeta a răspuns cu sinceritate: "Nu, şi nici nu-mi place tortul cu frişcă". Ca şi alţi păţiţi, Cătălin Moroşanu ar da o mână de ajutor la pregătirea unei farse pentru un prieten. "Sigur că aş accepta să fiu complice. De ce să sufăr numai eu?", adaugă el.

Pentru a accepta difuzarea farsei, luptătorul K1 a primit o sumă de bani de la echipa Antenei 1. "A existat şi o compensare bănească şi mi se pare normal. Am fost chemat înainte de difuzare şi mi s-a făcut o ofertă. Cred că după ce am trecut prin aşa emoţii, e firesc să primesc nişte bani", a spus Cătălin Moroşanu.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="560" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/tzBFHbH0_vY" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

CREDIBIL. O explozie spectaculoasă a condimentat farsa făcută lui Cătălin Moroşanu

DISPERARE. Au fost momente în care luptătorul K1 n-a mai ştiut ce să creadă "Nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi o farsă. Mă aflam în vârful muntelui şi nu-mi închipuiam că cineva ar veni până aici ca să facă asta. Au fost momente de agonie.", CĂTĂLIN MOROŞANU, luptător de K1

ACCIDENTE

Bianca Drăguşanu cu mâna tăiată, Rona Hartner a căzut de la 2 m înălţime

Şi Ilinca Vandici se află printre vedetele care au avut parte de un scenariu de teroare. "Am avut un moment în care am crezut că e ceva în neregulă, că ar putea fi o farsă. M-am răzgândit repede gândindu-mă că nimeni n-ar merge atât de departe cu gluma". Vedeta Antenei 2 se află pentru a doua oară printre victime. "Eu am avut ghinionul ca doi ani la rând să fiu victimă. Nu cred că mă voi mai păcăli încă o dată. Dar, sigur aş fi complice la o farsă. Îmi place ideea şi e distractiv, la final", adaugă Ilinca Vandici.

Vedeta Antenei 2 spune că nu a primit bani pentru a permite difuzarea, dar nici nu i s-a propus.

Pregătirea farselor nu este lipsită de riscuri, de multe ori cineva din echipă, în timp ce pregăteşte terenul, sau vedetele, în timpul filmărilor, au suferit un accident. "De exemplu, la o farsă făcută lui Claudiu Bleont, în care s-a construit practic un ponton pe un lac, unul dintre maşinişti a căzut în apa rece a lacului.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="560" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/3P35-Uo8BPI" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

Şi în timpul farselor se mai accidentează actori sau, şi mai rău, "victimele". Bianca Drăguşanu, de exemplu, în farsa făcută ei în urmă cu un an, s-a enervat atât de tare că nu putea deschide portiera maşinii, încât a luat un obiect şi a spart geamul, tăindu-se la mână. Ramona Bădescu s-a speriat înfiorător de o împuşcătură şi a căzut de pe scaun.

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="560" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/9gqsaQQNkOw" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

ACCIDENT. Bianca Drăguşanu a venit în emisiunea lui Dan Negru cu piciorul în gips după ce s-a lovit într-un fier dintr-o parcare

Rona Hartner a uitat indicaţiile primite la început şi a căzut de la o înălţime de peste doi metri, într-o cutie de lemn. Căzătura ei a pus toată echipa pe jar, pentru că nimeni nu ştia cât de grav se accidentase. Când a ieşit din cutie, era julită la ambele mâini!", a povestit Dana Mladin, producătoarea emisiunii. După asemenea experienţe, nu este de mirare că cei mai mulţi păcăliţi au aruncat cu tortul după echipă.

"Majoritatea celor păcăliţi au aruncat cu tortul după echipă. Se şi vede, la final de farse. Astfel au fost stricate şi multe haine ale celor care au jucat în farsă sau au făcut parte din echipă. Dar cel mai haios moment, care a luat şi echipa prin surprindere, a fost la farsa Ilincăi Vandici, când un câine de pe aeroport a mâncat pur şi simplu tortul, până să aterizeze avionul cu victima. Astfel că, la final, Ilinca a primit doar nişte resturi rămase pe tavă, pe care câinele nu le-a mai putut înghiţi de satul ce era...", a povestit Dana Mladin. 

INTERVIU DANA MLADIN

Îi pregătim acum un scenariu "soft" unui actor

Dana Mladin este, de nouă ani, în fruntea celor care "coc" farsele. Într-un interviu pentru EVZ, vedeta TV povesteşte despre cum se întinde plasa pentru vedete.

EVZ: Cum se adună informaţiile? Dana Mladin: Există o echipă de redactori care face documentarea. În primul rând, cu ajutorul complicilor: prieteni, rude, colegi, duşmani... Dar pot fi folosite şi informaţii găsite pe site-uri, în ziare, în fişele vechi (având în vedere că am lucrat deja cu multe vedete, la alte emisiuni).

Cine scrie scenariile? Am avut mai mulţi scenarişti, de-a lungul timpului. În ultimele luni, scenariile au fost concepute chiar de regizorul emisiei - Claudiu Perusco. Categoric, scenariul poate suferi modificări în timpul farsei. Socoteala de-acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg... Reacţiile "victimei" sunt de multe ori imprevizibile. Regizorul se orientează mereu în funcţie de reacţiile acesteia şi redirecţionează actorii, acţiunea, fără însă a "strica" pilonii principali ai farsei. Poate sări un pas din scenariu, poate modifica un alt pas, însă aproape întotdeauna schema se păstrează, pentru că este construită după o anumită logică şi cu o anumită creştere. Spun "aproape", deoarece au fost cazuri când reacţiile victimei au fost atât de puternice încât nici nu a mai fost nevoie să parcurgem toţi paşii din scenariu...

Povestea se scrie împreună cu complicii? Nu. Acestora li se spune ideea iniţială. Şi, dacă ei consideră că reacţia "victimei" va fi pe măsura aşteptărilor noastre, atunci ideea se dezvoltă. Cei care ştiu pas cu pas ce se va întâmpla sunt complicii care participă efectiv la farsă. Pentru că ne bazăm pe ei. Ei sunt parte integrantă din scenariu şi, de multe ori, când victima vrea să plece sau are reacţii la care nu ne aşteptăm, complicii o "duc" pe linia dorită de noi. Aşadar, aceştia au un rol extrem de important!

Cum îi convingeţi să vă ajute? Este din ce în ce mai greu, pentru că am cam epuizat listele de vedete şi complici (facem farse din 2002!), însă avem norocul să mai găsim oameni care au simţul umorului şi o doză de... nebunie în ei. Până la urmă, e o joacă. "Aliaţii" de bază sunt cei care au căzut deja în plasa noastră şi acum, din dorinţa de a se simţi şi ei într-un fel "răzbunaţi", se oferă să ne dea o altă vedetă... pe tavă.

Cât durează pregătirea farsei? Depinde de scenariu. Am avut farse care au necesitat o pregătire de câteva săptămâni! De exemplu, farsa în care am dărâmat o casă. Casa aceea, care era în curs de demolare, a fost practic renovată, aranjată, văruită, mobilată, modernizată - i s-a pus parchet, s-au schimbat ferestrele etc. Pentru a arată ca o casă locuită de nişte oameni gospodari.

Cât costă, în medie, o farsă? Nu pot spune decât că am avut farse care au costat şi câteva zeci de mii de euro!

Câţi oameni are echipa? Echipa de bază este formată din circa 15 oameni, însă echipa care lucrează la farse poate ajunge şi la 60 de oameni.

Cum reuşiţi să-i filmaţi tot timpul? Camerele sunt fie bine ascunse, fie la vedere, făcând parte din scenariu - în sensul că victima ştie clar că este la filmarea unui spot, a unei emisiuni, a unei campanii etc. Şi atunci nu i se pare nimic în neregulă văzând camerele de filmat.

Câte personalităţi nu v-au dat acordul să difuzaţi imaginile? Nu vreau să dau nume, pentru că le respectăm decizia. Au fost foarte puţine care nu au vrut. De cele mai multe ori, vedetele care se supără în timpul farsei ne spun că nu vor fi de acord cu difuzarea imaginilor, însă, după ce se calmează, încep să se amuze de ce li s-a întâmplat, dând filmul înapoi, şi îşi dau acordul fără probleme. Când văd o întreagă armată ascunsă în culise, când află câte resurse au fost puse în mişcare, câţi actori, câţi cascadori, nu au cum să spună "nu", ci se simt partea cea mai importantă a unei maşinării senzaţionale!

Câte vedete au mai găsit puterea să râdă la final? Toate, absolut toate!

Aveţi informaţii despre starea de sănătate a "victimei"? Categoric! Am vrut să facem anul trecut o farsă destul de dură unui actor şi am aflat că are probleme cu inima. Aşa că nu i-am mai făcut-o. Îi pregătim acum un scenariu "soft", cum spunem noi.

Există o ambulanţă pregătită? Numai la farsele foarte dure şi la cele cu cascadorii.

Câţi păcăliţi au mâncat din tort? Mulţi, pentru că avem un tort delicios! Unii l-au luat acasă. Alţii au ţinut foarte mult să-l mănânce cu echipa, la locul farsei.

Au fost cazuri în care victimele au realizat ce se întâmplă? Bineînţeles. S-au prins că e o farsă şi, în acest caz, farsa a fost aruncată la coş...

"Reacţiile «victimei» sunt de multe ori imprevizibile. Regizorul se orientează în funcţie de reacţiile acesteia şi redirecţionează actorii, acţiunea.", DANA MLADIN, producător "Plasa de stele"

INTERVIU DAN NEGRU

"Câţiva politicieni importanţi ne-au ameninţat cu procese"

Te aştepţi să ţi se pregătească şi ţie o farsă la "Plasa de stele"? Am convenit încă de la începutul formatului să nu devin peste noapte subiect de farsă. Asta împreună cu toată echipa. Dar n-am deplină încredere în ei aşa că, recunosc, stau adeseori cu ochiin patru.

S-a supărat cineva pe tine? Ai primit reproşuri când i-ai invitat în emisiune? Cine a fost cel mai supărat? Da, am avut nenumărate reclamaţii, au fost mulţi cei care s-au supărat. Cel mai greu ne-a fost cu câţiva politicieni importanţi, care ne-au ameninţat cu procese serioase dacă difuzăm farsa cu ei. Şi, sincer, nu ne-am asumat riscul. Nu le-am difuzat.

Eşti implicat în farsele care se pregătesc sau doar le prezinţi? Suntem mai multe minţi care stau şi coc produsul ăsta. Adeseori dospeşte destul de mult, dar important e că în final este bine căutat. "Plasa de stele" este unul dintre showurile cu cea mai mare audienţă de pe piaţă.