PLANURILE noului ministru al Finanţelor privind TAXELE plătite de români

PLANURILE noului ministru al Finanţelor privind TAXELE plătite de români

Legislaţia fiscală va fi unificată într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea lui 2017, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, şi care va conţine maximum 50 de taxe, a declarat miercuri Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de ministrul al Finanţelor Publice, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

"Legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României. În aprilie va intra în dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie să îl avem publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar 5 ani, iar acesta va conţine maximum 50 de taxe", a explicat Viorel Ştefan, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, aplicabilitatea codului este revăzută pentru perioada 2018 - 2022, pentru "a asigura predictibilitate pentru cei dispuşi să facă afaceri în România". 

Ştefan a mai spus că respectivul Cod nu va reuni doar Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, ci toate legile care au legătură cu activitatea economică. 

În plus, el a reamintit măsurile cuprinse în programul de guvernare anunţat de PSD, printre acre se află reducerea cotei standard de TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, extinderea cotei zero de TVA pentru vânzarea de locuinţe, reducerea TVA de la 9% la 0 pentru input-urile din agricultură şi cotă 0 de TVA pentru activităţile de publicitate. 

Printre măsurile amintite se numără şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, şi eliminarea acestui impozit pentru veniturile lunare mai mici de 2.000 de lei. 

Pe de altă parte, ministrul propus promite creşterea veniturilor bugetare de la aproximativ 29% din PIB în prezent la 32,5% în 2020, rata de absorbţie a fondurilor europene să ajungă la 73,5% la aceeaşi dată, iar PIB pe locuitor să depăşească 70% din media UE. 

Totodată, viitorul ministru promite informatizarea completă a a administraţiei publice, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 toate taxele şi impozitele să fie plătite în România online, dacă contribuabilul optează pentru această variantă, sau la un singur ghişeu, dacă se optează pentru această variantă. 

"Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula", a mai spus Viorel Ştefan.

Impozit suplimentar pentru petrolişti

Viitorul ministru al Finanţelor a vorbit şi despre pachetul legislativ privind taxarea în domeniul hidrocarburilor, care va conţine, pe lângă o nouă formulă de stabilire a redevenţelor, şi un impozit suplimentar de 20% pe producţia de petrol şi gaze naturale care nu se prelucrează în ţară. 

"În schema de percepere a redevenţelor vom impune un impozit suplimentar de 20% pe profitul realizat din valorificarea resurselor naturale fără a fi prelucrate în România. Dacă resursa naturală pleacă într-o unitate de procesare în România, nu se va aplica această cotă", a explicat Ştefan. 

El a precizat că finalizarea Legii redevenţelor este un obiectiv stabilit pentru trimestrul unu din 2017. 

"Suntem în întârziere. De doi ani jucăm în prelungiri în materie de redevenţe şi trebuie curmată această situaţie", a subliniat ministrul propus.