Exclusiv. Planurile imobiliare ale lui Vlad Voiculescu au blocat discuțiile din coaliție

Atestatul ministrului Vlad Voiculescu de la MEN este legal?

Mâine începe o nouă repriză a disputelor dintre liderii coaliției guvernamentale pe banii europeni. 

Planurile lui Vlad Voiculescu privind finanțarea construcției de spitale cu bani împrumutați de la bănci comerciale și nu din derularea de fonduri europene, blochează finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ludovic Orban se opune planurilor ministrului Sănătății.

Ministrul PLUS Vlad Voiculescu are veleități de agent imobiliar. Vrea să construiască spitale finanțate doar din bani publici, nu din fonduri europene, cu firme de construcții pe care să le selecteze el, în calitate de ministru al Sănătății. Preferate sunt firmele de construcții din Austria.

Vlad Voiculescu vrea să construiască spitale cu 2 miliarde de euro, bani împrumutați de la bănci

Vlad Voiculescu a cerut la ultima întâlnire a liderilor coaliției aprobarea Guvernului pentru crearea unui Fond de Garantare necesar construcției de spitale în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro. Concret, după constituirea acestui Fond de Garantare la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu va putea stabili care vor fi firmele de construcții care ar urma să execute proiectul tehnic și construcția a noi spitale. 

Proprietarii spitalelor ar deveni firmele de construcții, statul fiind chiriaș și sponsor

Și nu în condiții specifice. Ci preferențiale. Firmele care ar urma să construiască spitalele ar trebui să se ocupe și de mentenanța clădirii. Statului român ar urma să îi revină plățile pentru dotarea clădirilor cu aparatură medicală. Dar și plata, către firmele constructoare, a  unei chirii lunare timp de 25 de ani. Practic, proprietarii clădirilor ar fi firmele de construcții, iar statul  român care plătește ridicarea și utilarea spitalelor ar deveni un simplu chiriaș, potrivit europaliberă.org. 

Firmele de construcții agreate de Vlad Voiculescu sunt din Austria

Ideea ministrului PLUS Vlad Voiculescu nu este nouă. A încercat-o și în primul său mandat de ministru al Sănătății în 2015-2016 când făcea parte din Guvernul Cioloș. Fără reușită din cauza mandatului scurt. Conform dezvăluirilor mass-media din ultimii ani, Voiculescu a intrat în contacte cu firme de construcții din Austria încă din perioada în care și-a făcut studiile controversate de la Viena, care au durat 11 ani. Pe acestea le are în vedere acum ministrul Sănătății.

Banii împrumutați de stat de la bănci pentru construirea de spitale sunt mai costisitori

În pledoaria prezentată zilele trecute în fața liderilor coaliției, ministrul Sănătății a spus că formula pe care o propune a fost aplicată și în Marea Britanie. Vlad Voiculescu a susținut că în loc să fie trei contracte, cu o firmă care face proiectul tehnic, cu una care să se ocupe de construcție și cu o altă firmă pentru mentenanță, ar exista o singură firmă care să operaționalizeze clădirea și să o întrețină. Statul va garanta însă investiția pe care urmează să o facă, firmele constructoare putând beneficia de Fondul de Garantare în relația comercială cu băncile.

Practic, statul român împrumută bani de la băncile comerciale pentru proiectul lui Voiculescu, bani care vor fi returnați alături de dobânzile aferente, din bugetul public. Deși la dispoziția statului există miliarde de euro, bani europeni.

Voiculescu refuză banii europeni pentru a putea stabili firmele de construcții și termenul de finalizare

Concret, propunerea lui Vlad Voiculescu ocolește Planul Național de Redresare și Rezilientă (PNNR) acordat României de Comisia Europeană (C.E.) în valoare de 30,4 miliarde de euro. Respectiv, în loc să depună proiecte de construire de spitale pe baza PNRR, Voiculescu cere Guvernului să împrumute bani de la bănci. 

Refuzul ministrului de a apela la banii europeni din PNRR are o explicație: proiectele avansate prin PNRR trebuie să fie respectate și finalizate până la data stabilită de Comisia Europeană, 2027. Dacă proiectul nu este finalizat până atunci, statul pierde finanțarea și trebuie să returneze și banii investiți.

Prin crearea unui Fond de Garantare cu finanțare de la băncile comerciale, durata de derulare a construirii de spitale stă în pixul ministrului, nu în dead-line-ul Comisiei Europene. Și nu numai. Ministrul, potrivit planului lui Voiculescu, va alege firmele de construcții și va negocia prețurile aferente. Iar statul, va plăti.

Ludovic Orban a respins nervos planul lui Vlad Voiculescu. În PNRR sunt 3 miliarde de euro pentru sănătate

Propunerile lui Vlad Voiculescu expuse liderilor coaliției guvernamentale au dus la blocarea, pe moment, a părții din PNRR care se referă la proiectul de construire și reconsolidare a spitalelor, potrivit surselor politice. Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a opus nervos planurilor ministrului PLUS al Sănătății. El a atras atenția că nici Vlad Voiculescu și nici ministerul Sănătății nu au experiența necesară derulării unui Fond de Garantare. Mai mult, Orban a amintit că în Planul Național de Redresare și Reziliență s-au alocat aproape 3 miliarde de euro pentru domeniul sănătății. 

Deci, fonduri există pentru construirea de spitale, fără a fi nevoie de împrumuturi la băncile comerciale care ar fi suportate din bugetul public. Banii alocați prin PNRR României au un regim fiscal mult mai avantajos. O parte sunt fonduri nerambursabile iar o parte provin din împrumuturi la bănci cu garanții preferențiale negociate de Comisia Europeană. Concret, statul român ar plăti mult mai puțini bani din bugetul public. În plus, ar fi mai eficient pentru că va trebui să se încadreze în termenul stabilit de C.E. 

Șeful PNL: “Este o nebunie, nu s-a experimentat nicăieri așa ceva.”

„Nu se pot bloca miliarde de euro pentru că vrea Voiculescu un Fond de Garantare. Și dacă nu o să facă nimic pierdem și fondurile din PNRR. Este o nebunie, nu s-a experimentat nicăieri asta”, și-a justificat opoziția Ludovic Orban, potrivit surselor politice. 

Liderii USR-PLUS au insistat: bani de la bănci măcar pentru unu, două spitale

Reprezentanții USR-PLUS participanți la ședința liderilor coaliției au susținut veleitățile imobiliare ale ministrului Sănătății. Ei au propus o soluție de compromis. Fondul de Garantare cerut de Vlad Voiculescu să fie folosit atunci numai pentru construirea unui spital sau pentru două spitale, ca o soluție pilot. Dar Ludovic Orban a respins și acest compromis având de partea sa și ceilalți reprezentanți ai coaliției participanți la ședință. 

Nici premierul Cîțu nu susține ideile lui Vlad Voiculescu

Prezent la întâlnirea liderilor coaliției reunită pentru a dezbate proiectele pentru PNRR, premierul Florin Cîțu a respins și el propunerea ministrului Voiculescu care a fost susținută doar de liderii USR-PLUS. 

Luni are loc o nouă discuție a liderilor coaliției privind proiectele pentru PNRR

Mâine are loc o nouă ședință a liderilor coaliției de guvernare unde urmează să se discute despre proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență aflate în gestiunea ministrului USR, Cristian Ghinea. Ultima reuniune a șefilor coaliției de guvernare a durat patru ore și nu s-a concretizat printr-o înțelegere. Viziunile dintre miniștrii și liderii coaliției majoritare pe marginea PNRR continuă să rămână foarte diferite. În timp ce ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, insistă cu finanțarea preferențială a ONG-urilor iar ministrul Sănătății evită fondurile europene, liderii PNL și UDMR susțin proiectele de investiții.

Șeful statului cheamă săptămânal miniștrii la Cotroceni pentru a conveni asupra PNRR

Acesta este motivul pentru care președintele Iohannis a convocat în repetate rânduri la discuții la Cotroceni miniștrii coaliției și pe premierul Florin Cîțu. În foarte scurt timp, în luna aprilie, ministrul Fondurilor Europene trebuie să trimită la Comisia Europeană proiectele asumate de România pe PNRR. 

Proiectele sunt depuse atât de structurile statului, ministere, companii de stat, administrații locale cât și de mediul privat, cel mai afectat de criza economică generată de pandemia covid.