Planurile ASCUNSE ale armatei SUA. Cea mai PERVERSĂ armă BIOLOGICĂ inventată de americani ÎNGROZEȘTE ÎNTREG MAPAMONDUL

Planurile ASCUNSE ale armatei SUA. Cea mai PERVERSĂ armă BIOLOGICĂ inventată de americani ÎNGROZEȘTE ÎNTREG MAPAMONDUL

În eventualitatea unui nou război mondial, țările cu tehnologii foarte avansate în industria armamentului alocă sume uriașe pentru perfecționarea armelor așa-zis convenționale, dar și pentru inventarea unor noi categorii de armament cum ar fi cele biologice. Ultima invenție din această ultimă categorie este folosirea insectelor care pot transmite virusuri modificate genetic.

Insectele pot fi transformate într-o nouă clasă de arme biologice din cauza planurilor armatei SUA, conform avertizărilor experţilor. Insectele pot fi folosite pentru a dispersa virusuri modificate genetic la plante şi culturi. Astfel de acţiuni pot avea consecinţe incontrolabile la nivel global, potrivit www.descopera.ro

Totuşi, Darpa (Defence Advanced Research Projects Agency), care este responsabilă pentru dezvoltarea tehnologiilor militare din SUA, susţine că programul Insect Allies doar încearcă alterarea culturilor care cresc pe câmp prin utilizarea virusurilor pentru a schimba genetic plantele.

În teorie, această inginerie genetică va permite fermierilor să se adapteze la schimbări, spre exemplu, prin inserarea genelor care fac plantele rezistente la secetă. Dar acest scop aparent inofensiv a fost criticat de savanţi, care spun că planul este periculos, iar insectele purtătoare de virusuri vor fi dificil de controlat.

De asemenea, în ciuda faptului că proiectul a început în 2016 şi a primit o finanţare de 27 de milioane de dolari, Darpa nu a putut justifica existenţa unui astfel de program.

„Având în vedere că Darpa este o agenţie militară, găsim surprinzător că aspectul dual al cercetării a primit atât de puţină atenţie”, a precizat Felix Beck, avocat la University of Freiburg.

„Este mult mai uşor să omori sau să sterilizezi o plantă folosind editarea genetică decât să o faci rezistentă la insecte dăunătoare”

Dr. Guy Reeves, expert în insectele modificate genetic de la Max Planck Institute for Evolutionary Biology, a precizat că au existat foarte puţine dezbateri cu privire la tehnologie şi că programul a rămas în mare parte necunoscut, „chiar şi în cercurile de specialişti”. Acesta a adăugat că în ciuda mizei declarate a programului, ar fi mult mai simplu ca tehnologia să fie folosită ca armă biologică decât ca utilizare în agricultură. „Este mult mai uşor să omori sau să sterilizezi o plantă folosind editarea genetică decât să o faci rezistentă la insecte dăunătoare”, a explicat Reeves.

Beck susţine că el şi colegii săi că utilizările în agricultură nu sunt plauzibile din mai multe motive. În primul rând, dacă fermierii doresc să folosească virusuri modificate genetic pentru a îmbunătăţi culturile, nu este niciun motiv pentru care nu ar fi folosit echipamentul convenţional de stropire.

Aceştia au mai precizat şi că, în ciuda declaraţiilor Darpa că nicio insectă nu va trăi mai mult de două săptămâni, „răspândirea poate fi în principiu nelimitată”. „Beck a adăugat că „întrebările evidente dacă virusurile selectate pentru proiect pot fi sau nu capabile de transmitere plantă - plantă şi plantă - insectă - plantă nu au fost adresate în planul de lucru al Darpa”

Scriind în jurnalul Science, echipa a precizat că dacă Insect Allies nu poate fi justificat, va încălca Convenţia pentru Arme Biologice a Naţiunilor Unite. „Datorită Convenţiei pentru Arme Biologice, orice program de acest fel trebuie să fie justificat pentru a servi scopurilor paşnice”, a explicat Silja Voeneky, specialistă în lege internaţională la Freiburg University.

 

Ne puteți urmări și pe Google News