Corbii îşi fac PLANURI de VIITOR, la fel cai OAMENI!

Corbii excelează prin inteligență, acest lucru nemaifiind o noutate, însă o cercetare efectuată recent a demonstrat că aceste păsări sunt capabile să își facă planuri de viitor, așa cum procedează oamenii, informează Xinhua.

Experimentele realizate de o echipă de oameni de știință din Suedia au relevat că aceste păsări pot plănui din timp anumite tipuri de evenimente și că renunță de bunăvoie la o recompensă imediată pentru a beneficia de una mai bună în viitor.

Acest tip de planificare a fost considerată în trecut o capacitate specifică oamenilor și maimuțelor mari, se precizează în studiul publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul american ''Science''.

Anterior, corbii și alți membri ai familiei corvide au demonstrat în cadrul experimentelor că sunt capabili să depoziteze alimente pentru a le consuma mai târziu. Însă unii oameni de știință au considerat că acest comportament este diferit de modul de planificare manifestat de maimuțe susținând că nu este decât o adaptare specifică acumulării de hrană.

În cadrul studiului recent, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au provocat corbii să rezolve sarcini prin activități cu care nu se confruntă în sălbăticie, precum utilizarea uneltelor și trocul.

Mai întâi, corbii au fost dresați să dea drumul unei unelte rudimentare, precum o pietricică, printr-un tub opac într-o cutie tip puzzle, acest fapt declanșând eliberarea unei recompense printr-o deschizătură din partea de jos a recipientului. Ulterior, cutia și piatra au fost îndepărtate. O oră mai târziu, corbii primeau o pietricică și mai multe obiecte menite să le distragă atenția, precum o rotiță din lemn, o bilă de lemn, o țeavă de metal și o mașinuță de jucărie. Cincisprezece minute mai târziu păsărilor le era prezentată din nou cutia. Aproape toți corbii au optat pentru pietricică, iar după ce le era prezentată cutia foloseau această unealtă pentru a deschide sertarul recipientului, rata de succes fiind de 86%.

Oamenii de știință au repetat experimentul după un interval de 17 ore oferindu-le corbilor din nou cutia, iar rata de succes a fost de 88,8%.

O rată ridicată de succes a fost înregistrată în cadrul unor experimente similare în care corbii au ales un obiect pe care mai apoi l-au dat la schimb pentru recompensă.

Chiar și atunci când corbii știau că trocul avea să aibă loc a doua zi, ei alegeau și stocau obiectele pe care le puteau oferi la schimb. ''Pentru a putea rezolva asemenea sarcini sunt necesare abilități cognitive care acționează concertat, cum ar fi capacități inhibante și diverse tipuri de memorie'', a explicat într-un comunicat autorul studiului, Mathias Osvath, profesor asociat de zoologie cognitivă la universitatea amintită.

''Acei corbi demonstrează funcții similare și le combină în moduri similare celor demonstrate de maimuțe în ciuda faptului că ultimul lor strămoș comun a trăit acum 320 de milioane de ani, demonstrând că evoluției îi place să perpetueze bunele practici'', a concluzionat Osvath, citat sâmbătă de Xinhua.