Planuri în USL: Judecătorii CCR să fie aleşi prin TRAGERE LA SORŢI

Pentru că nu toate deciziile luate de judecătorii Curţii Constituţionale au fost pe măsura aşteptărilor lor, liberalii şi social- democraţii iau în calcul varianta numirii celor nouă magistraţi prin tragere la sorţi din rândul judecătorilor de la ÎCCJ.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, susţine că desemnarea prin tragere la sorţi va pune capăt intervenţiei politicului în deciziile CCR.

"Din punctul meu de vedere şi vom analiza acest lucru, suspiciunile legate de corectitudinea hotărârilor Curţii Constituţionale vor fi înlăturate dacă vom adopta un alt mod de selecţie a judecătorilor de la Curte. Un astfel de procedeu ar fi tragerea la sorţi a membrilor CCR pe mandat de un singur an", a dezvăluit Eugen Nicolăescu, la RTV, una dintre variantele la care lucrează juriştii din USL.

Nicolăescu susţine că această variantă este una bună pentră că judecătorii de la Înalte Curte sunt foarte bine pregătiţi. "Ca să ajungi judecător la ICCJ trebuie să îndeplineşti condiţii foarte severe de competenţă profesională şi probitate morală, iar ei nu au legături cu mediul politic", a argumentat Nicolăescu, care nu a exclus introducerea unei condiţii prin care Parlamentul să poată trece peste o decizie a Curţii Constituţionale, dacă se pronunţă în acest sens o majoritate de două treimi sau chiar trei pătrimi dintre parlamentari. Există o problemă

"Problema reformei CCR depinde de cadrul mai larg al revizuirii Constituţiei în 2013. După revizuire, se vor putea face mai multe schimbări. Vom putea dezbate şi nou Cod Electoral propus de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Legea referendumului", a mai spus Nicolăescu. Şi premierul Victor Ponta a vorbit despre reformarea CCR.  Pe 14 iunie, Ponta declara că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR, iar una dintre soluţiile întrevăzute de acesta era alegerea lor exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme", declara Ponta. Şi PDL vrea modificarea procedurii prin care se numesc judecătorii la începutul lunii septembrie, preşedintele PDL, Vasile Blaga, declara şi el că partidul său va propune ca judecătorii să nu mai fie aleşi pe criterii politice, ci pe criterii profesionale. "Vom cere şi celorlalte formaţiuni politice ca atunci când un judecător îşi încheie mandatul actual, indiferent de cine este propus, să fie propus un magistrat de a cărui probitate morală şi profesională să nu se îndoiască nimeni, şi, sigur că da, ar fi bine să ne adresăm în acest sens atât CSM, cât şi Înaltei Curţi de Justiţie", declara Blaga. CITIŢI ŞI:

  • Curtea Constituţională şi-a luat înapoi prerogativele ciuntite în războiul USL-Băsescu
  • USL vrea propria Curte Constituţională. "Actuala componenţă e o ruşine"
  • Judecătorul Tudorel Toader, strategul USL care a amânat decizia de la Curtea Constituţională
  • Şantaj la CCR. Propagandistul USL Mircea Dogaru