Inițiativa Macron-Merkel de a constitui unui fond de 500 de miliarde de euro care să asigure relansarea Uniunii Europene e departe de a întruni susținerea tuturor statelor membre. E drept, premierii italian și spaniol sunt favorabili. Clubul “țărilor strânse la pungă” are, însă, mari rezerve. Iată ce notează La Libre Belgique.
“De la sfârșitul prezentării inițiativei franco-germane pentru relansare europeană, prim-miniștrii spaniol și italian și-au manifestat, amândoi, satifacția, într-un limbaj destul de asemănător.
Atât Pedro Sanchez cât și Giuseppe Conte au calificat pe Twitter drept un „pas în direcția cea bună” propunerea președintelui Emmanuel Macron și a cancelarului Angela Merkel de a crea un fond de relansare de 500 de miliarde de euro.
Finanțat prin împrumuturi europene, acesta ar ajuta în primul rând regiunile și sectoarele cele mai afectate de consecințele economice și sanitare ale pandemiei.
Omologul lor sloven, Janez Jansa, a vorbit și el de un „pas înainte”, dar a cerut „mai multă ambiție”. Ministrul belgian de finanțe, Alexandrer De Croo, și-a arătat de asemenea entuziasmul pe site-ul său. „Iată ambiția de care are nevoie Europa astăzi”, scrie De Croo.
Dând Comisiei posibilitatea să împrumute cu garanția bugetului european, „se utilizează dimensiunea Europei ca să accelerăm relansarea economiei europene”, se mai felicita dl De Croo, care mai notează, cu mulțumire, că planul franco-german precizează că statele trebuie să se angajeze să ducă politici economice sănătoase și reforme ambițioase.
Acest ajutor financiar trebuie dat sub formă de împrumuturi sau de donații? Belgia nu susține o variantă tranșantă și pledează pentru un amestec al celor două variante.
Alții nu sunt așa entuziaști...
La celălat capăt al spectrului îl găsim pe cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a cărui reacție la inițiativa franco-germană a fost destul de potolită.
“Poziția noastră este neschimbată”, a scris pe Twitter dl Kurz, însărcinat de omologii săi olandez, danez și suedez să joace rolul băiatului rău.
În opinia clubului celor “strânși la pungă”, solidaritatea nu se poate exprima decât sub formă de împrumuturi, nu de subvenții.
Dar în plus: cadrul financiar multianual (CFP) al Uniunii pentru 2021-2017 trebuie să respecte noile priorități și nu să fie crescut.
Este aceeași placă ce a fost cântată la summitul european în legătură cu precedenta propunere privind cadrul financiar multianual (CFP) și care s-a încheiat cu un eșec, în special pentru că “cei strânși la pungă” refuză un buget european mai mare de 1% din venitul național brut al Uniunii.
Or, în spiritul Comisiei, al celor mai mari patru state membre și altor state, acest prag nu mai este deloc de actualitate
Comisia salută „contribuția” la viitoarea sa propunere.
În ceea ce privește Comisia Europeană, președinta,Ursula von der Leyen s-a bucurat că inițativa franco-germană merge în sensul propunerii pentru bugetul european 2021-2027 și a planului de relansare pe care executivul european îl va prezența miercurea viitoare.
Totuși, ce va prezenta Comisia nu va fi “un copy-paște” după “contribuția” pe care o reprezintă inițiativa franco-germană, a precizat purtătorul său de cuvânt șef Eric Mamer, într-o conferință de presă zilnică a instituției.
Planul Comisiei Europene va trebui să fie o “sinteză”, bazată pe “înțelegerea și prioritățile sale, care va trebui să fie susceptibilă să obțină aprobarea tuturor statelor membre și pe cea a Parlamentului European”.