Plângeri în lanţ la firme de cablu

O constănţeancă reclamă că i s-a prelungit abuziv contractul de firma Canal S, iar un bucureştean are de plătit penalităţi mult mai mari decât factura restantă.

O constănţeancă e nemulţumită de faptul că nu a putut să rezilieze un contract cu firma de cablu Canal S. Mai mult, compania i-a prelungit contractul cu încă doi ani fără ca ea să-şi fi dat acordul. Şi un bucureştean reclamă firma de cablu Boom pentru că i-a pus penalităţi uriaşe pentru o ultimă factură pe care nu ar fi plătit-o.

Dată pe mâna recuperatorilor

Maria a avut un abonament pentru servicii de cablu din iunie 2007 la Canal S, care a expirat în 2009.

În ultimele trei luni de valabilitate a contractului, femeia susţine că nu a fost în ţară, nu a plătit facturile la cablu, dar, cu toate acestea, contractul ei a fost prelungit cu încă doi ani. "Conform contractului trebuia să-mi taie cablul după două luni de neplată, însă nu s-a întâmplat aşa. Când m-am întors am plătit datoria cu penalizări şi am făcut o cerere de reziliere, pentru care nu am primit număr de înregistrare sub pretextul că pe ei nu-i interesează acest lucru, deoarece contractul meu a fost reactualizat şi prelungit încă doi ani", se plânge femeia.

Problemele nu s-au oprit aici. Pe 3 ianuarie, a primit o somaţie de la recuperatori, în care i solicită să plătească peste 1.200 de lei, în cinci zile.

Reprezentanţii firmei Canal S susţin că, în acest caz, "contractul a încetat prin ajungere la termen. Firma nu mai doreşte să prelungească acest contract din cauza faptului că, pe timpul derularii sale, clienta a înregistrat debite". Ei susţin că femeia nu a depus nicio solicitare cu referire la renunţarea la serviciile lor. "Prin urmare, firma noastră a apelat la o societate acreditată de recuperări creanţe. În consecinţă, ne rezervăm dreptul de a recupera debitele pe cale legală", afirmă Valentin Tipu, Marketing Manager Canal S.

De la o factură restantă de 54 de lei, la peste 200 de lei

Şi bucureşteanul Mihai Petrescu, în vârstă de 66 de ani, are probleme cu o firmă de cablu din cauza unei facturi restante. "Am fost client Boom până în martie 2009, dar zilele trecute am fost contactat telefonic de o domnişoară, care mi-a spus că mai am de plătit circa 200 de lei, restanţă de la ultima factură, la care se adaugă penalităţi", povesteşte bărbatul. În tot acest timp, clientul susţine că nu a primit nicio factură care să ateste această datorie.

Încurcătură cauzată de facturarea cu o lună în urmă

Reprezentanţii Boom l-au identificat pe Mihai Petrescu în baza de date ca fiind abonat în perioada martie 2007-februarie 2009 când acesta a solicitat rezilierea contractului.

"În momentul rezilierii contractului, clientul a fost informat că trebuie să achite şi factura curentă, emisă pe 3 martie 2009, în valoare de 54,07 lei. Acest lucru se datorează faptului ca DTH Television Grup SA facturează cu o lună în urmă, iar această factură este aferentă lunii anterioare, în care a beneficiat de serviciile Boom", a explicat situaţia Alexandra Ionaşcu, Customer Service Supervisor, DTH Television Grup.

În plus, "firma şi-a rezervat dreptul prin contract de a cesiona creaţele către o societate specializată în recuperare a debitelor, iar clientul va suporta cheltuielile".

EXPERTIZĂ

Ce spun experţi în Protecţia Consumatorului

Specialiştii în Protecţia Consumatorului susţin că în cazul în care încheiaţi un contract care conţine o clauză ce-i permite prestatorului de servicii să prelungească valabilitatea contractului fără a obţine acordul clientului puteţi formula o reclamaţie la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor care să vizeze în primul rând caracterul abuziv al acestei clauze.

În ceea ce priveşte plăţile restante, rezilierea contractului nu are niciun efect asupra obligaţiilor deja scadente între parţi. "Nu e lipsit de importanţă nici comportamentul prestatorului de servicii care mult timp nu a înştiinţat consumatorul despre datoria acumulată, dând dovadă de rea-credinţă", este de părere Elena Moise, avocat al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.