Curtea de Conturi a sesizat Marii Uniri, după ce a constatat că s-au achitat banii fără documente justifi cative.
Ministerul Culturii i-a plătit aproape 10 milioane de lei, din bani publici, sculptorului Florin Codre, pentru o statuie pe care niciun român în viață, altul decât sculptorul care a încasat banii, nu a văzut-o vreodată: Monumentul Marii Uniri de la 1918, care trebuia să fie deja expus în Arad. După ce „Evenimentul Zilei” a dezvăluit, pe 3 iulie, cum a ajuns sculptorul să încaseze banii ilegal, cu ajutorul unor angajați din Ministerul Culturii, Curtea de Conturi cere procurorilor DNA să verifice „actorii” afacerii, inclusiv pe sculptor și pe Florin Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român, fost secretar general în minister. Astfel, potrivit unei note a Curții datată 24 iulie, inspectorii cer ca organele de urmărire penală să verifice dacă se fac vinovați de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual și uz de fals.
Au dat banii fără acte
Inspectorii au constat un prejudiciu total de peste 12 milioane de lei, reprezentând suma aruncată pe apa Sâmbetei de Ministerul Culturii, plus dobânzi și penalități. Mai mult, s-au găsit documente care aveau date eronate de înregistrare. „Urmare a verificării Registrului numerelor de intrare-ieșire de la cabinetul secretarului general Nițulescu Virgil, s-a constat că, în fapt, în data de 3.11.2007 (zi nelucrătoare), nu există niciun Aviz înregistrat, iar sub nr.8203/VN din data 03.12.2007 s-a găsit înregistrată adresa înaintată lui Nițulescu, prin care i s-a comunicat avizul favorabil, fără a i se transmite o copie a acestuia”, scrie în nota Curții de Conturi.
Contractul, modificat cu pixul
Aceștia au mai constat că nu există nicio dovadă a efectuării faptice a recepției și executării integrale a lucrări, deși în procesul verbal semnat de Comisia de Recepție scrie negru pe alb că el este gata. Sculptorul Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.
„Evenimentul zilei” a prezentat, în premieră, cum s-au aruncat banii pe fereastră. Patru comisii, numite de-a lungul ultimilor ani de către miniștrii Culturii, au semnat procese verbale de recepției. Parafarea lor a făcut să dispună plata a 10 milioane de lei. Grav este că funcționarii nici măcar nu au văzut lucrarea, după cum au aflat reporterii EVZ. Monumentul ar fi undeva în China, dar nimeni nu poate confirma că lucrarea este gata sau chiar există, așa cum se vede doar în niște poze de la Minister! Cert este că șefii Ministerului Culturii au precizat, pentru EVZ, la începutul lunii iulie, că vor face plângere penală în acest caz.
Singurul martor nu mai trăiește
Deși au trecut doi ani de la ultimul termen contractual, nici până astăzi lucrarea, o coloană a infinitului cu o înălțime de 36 de metri, nu a fost instalată. Mai mult, Mihai Oroveanu, singurul român care ar fi văzut monumentul și ar fi făcut și pozele pe baza cărora s-au plătit banii, deși el nu făcea parte din comisia de recepție, a trecut în lumea celor drepți. Inițiativa pentru realizarea unui monument al Marii Uniri în Arad a pornit în urmă cu un deceniu, din nevoia, în respectul istoriei, de a avea un monument „replică” la monumentul celor 12 generali unguri și celui al Revoluției din 1848.