Lituania a anunţat astăzi că a depus la Bruxelles o plângere împotriva grupului rus Gazprom, pe care îl acuză de abuz de poziţie dominantă şi presiuni asupra republicii baltice.
"Ministerul lituanian al Energiei a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană, cerând o anchetă privind folosirea abuzivă de către furnizorul rus de gaze Gazprom a poziţiei sale dominante de pe piaţă", arată un comunicat guvernamental, potrivit Agerpres.
Lituania şi Gazprom sunt în conflict în legătură cu un proiect al Vilniusului de a-şi reforma piaţa energetică, prin separarea activităţilor de producţie şi distribuţie de gaz conform legislaţiei europene. Conflict pentru lipsa de concurenţă
Gazprom este unicul furnizor de gaz al Lituaniei şi deţine 37,1% din distribuitorul naţional Lietuvos Dujos. Compania germană E.ON Ruhrgas International, deţine alte 38,9%, iar statul lituanian - 17,7%.
Potrivit sursei citate, atât societatea rusă, cât şi cea germană i-au solicitat Lituaniei să se sustragă regulilor privind separarea activităţilor, ceea ce Vilnius a respins.
Conflictul s-a aprofundat în mai 2010, când Gazprom a anunţat că ar putea oferi reduceri de tarife Estoniei şi Letoniei, dar nu şi Lituaniei.
Ministrul lituanian al energiei, Arvydas Sekmokas, a declarat că Gazprom "încearcă de fapt să elimine concurenţa potenţială şi să perturbe crearea unei pieţe unice a gazului în Europa". Rușii, cu ochii pe România
Grupul german E.ON este prezent şi pe piaţa românească a gazelor, după ce a cumpărat fostul Distrigaz Nord, unul dintre cei doi mari operatori din domeniul distribuției și furnizării gazelor. De asemenea, a achiziţionat şi compania de distributie si furnizare a electricității Electrica Moldova. Și Gazprom încearcă să intre direct pe piața locală, prin proiecte de înmagazinare a gazelor cu Romgaz sau de producere a energiei. De asemenea, un proiect pentru care s-au purtat negocieri este conducta South Stream, unde rușii au jonglat permanent în România și Bulgaria.