Planeta noastră se află în pragul unui nou fenomen de DISPARIȚIE ÎN MASĂ

Planeta noastră pare să fi ajuns în pragul celui de-al şaselea fenomen de dispariţie în masă a speciilor care formează biosfera, conform unui nou studiu care indică un declin de 25% al populaţiilor din speciile rămase, informează www.natureworldnews.com.

Acest al şaselea fenomen de dispariţie în masă se datorează activității omului. Începând cu secolul XVI, peste 320 de specii de vertebrate terestre au dispărut. În prezent, la nivel mondial, între 16% şi 33% din rândul speciilor de vertebrate sunt ameninţate cu dispariţia sau sunt în curs de dispariţie.

Populaţia umană a planetei s-a dublat în ultimii 35 de ani, în timp ce numărul nevertebratelor a scăzut cu 45%. Un alt fenoment îngrijorător este intrarea în declin a mamiferelor mari. Elefanţii, rinocerii și urşii polari se numără printre speciile cu numărul de indivizi în scădere, un trend similar celor înregistrate în celelalte procese de dispariţii în masă.

Dispariţiile în masă sunt perioade din istoria biologică a planetei în care un număr anormal de specii dispar simultan sau într-o perioadă scurtă de timp.

Cea mai severă dispariţie în masă s-a produs în urmă cu 252 de milioane de ani, când nu mai puţin de 96% din speciile marine şi 70% din vertebratele terestre au dispărut.