Planeta maimuţelor

Primatele sunt la fel de abile la operaţiuni matematice simple ca şi elevii.

Maimuţele pot concura fără probleme cu elevii când vine vorba de efectuat operaţii matematice. La această concluzie a ajuns un studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea Duke din Durham, relevă AFP. „Ştiam că animalele pot recunoaşte cantităţi, dar era mai puţin evident că pot efectua operaţii matematice cum ar fi adunarea. Studiul nostru demonstrează că pot“, a declarat Jessica Cantlon, coautoare a cercetării. Examen la monitor Experţii au folosit pentru studiul lor macaci. Maimuţele au fost puse în faţa unui computer cu un ecran tactil care afişa numere diferite de puncte. La un moment dat, aceste puncte dispăreau de pe ecran, apărând un alt număr de puncte. Apoi, noua imagine dispărea pentru a face loc alteia, în care ecranul era împărţit în două - într-o parte, suma exactă a punctelor apărute în primele două imagini şi în cealaltă parte, un rezultat greşit al adunării respective. Maimuţele erau recompensate dacă recunoşteau rezultatul adunării numerelor de puncte apărute pe primele două ecrane. 76% dintre macaci au trecut cu succes de acest test.

Un experiment similar a fost făcut pe subiecţii umani, rata de succes fiind de 94%. La rândul lor, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Tokyo au demonstrat recent că tinerii cimpanzei au o memorie de scurtă durată mai bună decât studenţii. Cimpanzeii au fost învăţaţi să numere până la 9 şi să pună cifrele în ordine atunci când le sunt prezentate aleatoriu pe un ecran. În termeni de exactitate şi viteză, performanţele cimpanzeilor s-au dovedit a fi superioare celor ale studenţilor.   DRAGOSTE RECOMPENSATĂ Bătălie în justiţie pentru un capucin În timp ce experţii încearcă să evidenţieze abilităţile primatelor, povestea unei maimuţe capucin a cărui stăpână s-a luptat în justiţie pentru a păstra custodia asupra animalului reflectă amploarea pe care au căpătat-o drepturile animalelor în Statele Unite ale Americii.

„Dacă ar putea vorbi, mi-ar spune: îţi mulţumesc mult pentru că te-ai luptat să mă întorc acasă“, a afirmat Elyse Gazewitz, stăpâna capucinului, acum în vârstă de 19 luni, botezat Armani. Femeia, care trăieşte în Rockville, în apropiere de Washington, a ajuns să ceară în instanţă dreptul de a-şi păstra maimuţa după intrarea în vigoare a unei legi care nu permite oamenilor să aibă animale de acest gen. Autorităţile au venit să ia animalul şi l-au dus la o grădină zoologică.

„Mi-au dat numai 15 minute să-mi iau rămas-bun“, a povestit Elyse Gazewitz. Ea nu şi-a abandonat odorul şi a început o adevărată bătălie juridică. Săptămâna trecută, la finalul a şapte luni de calvar, femeia a ieşit victorioasă: Armani se poate întoarce acasă.