Ne mutăm pe o ALTĂ PLANETĂ. Astronomii au DESCOPERIT un nou PĂMÂNT aproape de noi

Ne mutăm pe o ALTĂ PLANETĂ. Astronomii au DESCOPERIT un nou PĂMÂNT aproape de noi

Astronomii au găsit o planeta asemănătoare Pământului aproape de Sistemul nostru Solar.

Proprietăţile noii planete, numită Ross 128 b, fac din această o ţintă pentru căutarea vieţii undeva în univers, conform BBC.com.

Aflată la 11 ani-lumină, aceasta este a doua cea mai apropiată exoplanetă de pământ. Cea mai apropiată, numită Proxima b, este mai puţin potrivită vieţii umane.

Noua planetă a fost descoperită folosind tehnologia avansată a Observatorului La Silla, din Chile.

Ross 128 b orbitează de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât distanţa Pământului faţă de Soare. Dar, pentru că steaua este o pitică roşie, planeta primeşte mai multă radiaţie solară decât primeşte Pământul de la Soare. Astfel, este de aşteptat temperatura de la suprafaţa planetei să fie apropiată de temperatura de la suprafaţa Pământului.

Unul dintre cercetătorii care au lucrat la această descoperire, Nicola Astudillo-Defru de la Observatorul din Geneva a mărturisit că găsirea planetei este rezultatul „monitorizării intense” de peste un deceniu cu ajutorul instrumentului Harps (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher).

În căutarea unor plante care să susţină viaţa în afara Sistemului Solar, astronomii urmăresc plante cu o masă redusă, formate din rocă care au temperaturi similare Pământului. Dar acestea sunt dificil de detectat, majoritatea planetelor cunoscute sunt asemănătoare planetei Jupiter – giganţi gazoşi care orbitează mult prea aproape de o stea. Puţinele planete care au proprietăţi asemănătoare Pământului se învârt în jurul unor pitice roşii.

La 4.2 ani-lumină depărtare, Proxima b este cea mai apropiată exoplanetă cu o temperatură media, dar pitica roşie în jurul căreia se învărte emite de 30 ori mai multe radiaţii ultraviolate decât Soarele. Pe de altă parte, pe exoplaneta Ross 128 b radiaţiile sunt mai reduse, dar temperaturile de la suprafaţă între -60 şi +20°C, ceea ce este considerat un climat temperat.

În continuare, astronomii vor să studieze compoziţia atmosferică şi chimică a exoplanetei. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News