Ultimul PLAN de REGIONALIZARE a României. Județul HARGHITA ar urma să facă parte din Regiunea Ștefan cel Mare

Un fost deputat PSD și doctorand al Academiei SRI a lansat un plan de regionalizare a României, deşi, pentru moment, despre subiect nu se prea mai vorbeşte.

Ninel Peia propune nouă regiuni față de proiectul actual de regionalizare cu opt, toate botezate cu nume combinate din punctele cardinale.

“Dacă vă uitaţi mai atent, multe dintre acestea (regiuni – n.r.) sunt trasate după aşa-zisele „graniţe naturale”, ca acum 100 sau 200 de ani. Acestă împărţeală are mai multe neajunsuri, poate nu de natură economică sau politică, dar de importanţă pentru o viitoare federalizare, care, în cele din urmă, va duce la împrăştierea teritorială a României şi regruparea provinciilor istorice împotriva naturii, prin alipirea la actuale state sau viitoare forme statale create, la nevoie, artificial, în pofida dezvoltării istorice fireşti. Dacă vorbim de Ardeal, se vede cu ochiul liber cum va putea fi hărtănită Transilvania pe linia Carpaţilor”, scrie Ninel Peia în articolul “Regionalizarea României un duşman perfid!”.

.

 

Ninel Peia propune și o hartă “mult mai viabilă şi asta nu numai din punct de vedere strategic, ci chiar din raţiuni sociale şi economice clare, recoltate de pe teren.

- în primul rând propun nouă regiuni în loc de opt şi logica se va regăsi mai jos.

- apoi, vă rog să remarcaţi denumirile propuse sunt de factură istorico-teritorială, cu rezonanţe în ansamblul pe care îl reprezintă identitatea şi conştiinţa naţională. Cred că sunt de mai mult bun simţ decât punctele cardinale propuse de planul iniţial.

- remarcaţi că numărul de cetăţeni am încercat să îl menţin la un număr cât de cât apropiat, cu o diferenţă cât mai mică între regiuni.

- celebrele judeţe Harghita, Covasna şi Mureş nu mai stau laolaltă ca să ne tot asasineze la cap cu minunatul Ţinut Secuiesc, ci se duc fiecare în altă regiune pentru ca toţi să beneficiem de înţelepciunea, buna gospodărire şi spiritul de acumulare al conaţionalilor noştri. Aşa nimeni nu-i va mai putea acuza că vor să se rupă de România, că vor autonomie locală sau un mic stat maghiar în inima României, dovedind astfel şi ataşamentul lor faţă de patria unde au învăţat, muncit şi prosperat”.

Citește aici articolul integral