Plan național pentru combaterea consumului de droguri în școli, anunțat de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Care sunt cele mai importante prevederi.
Planul prin care se asigură creșterea siguranței în școli a elevilor și profesorilor a fost semnat de opt miniștri, marți, la Ministerul Afacerilor Interne.
Plan național pentru combaterea consumului de droguri în școli
„Continuăm aplicarea deciziilor anunțate săptămâna trecută. Astăzi a fost semnat planul pentru creșterea siguranței în școli, o atenție specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul liberal al Afacerilor Interne.
Sunt realități care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat inițiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competențele putem aborda cu succes acest plan”, a mai spus oficialul guvernamental.
Vor exista și grupuri de acțiune pentru alte probleme
Una dintre noutățile acestui document este că vor fi formate grupuri de acțiune, pentru problemele cele mai frecvente în rândul elevilor, precum consumul de droguri, actele de violență și bullying.
Din aceste grupuri, vor face parte experți din diverse instituții semnatare, cadre didactice, dar și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.
În plus, va fi elaborat un cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli.
Reprezentanții autorităților dau asigurări că acesta va fi făcut pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea și care să evite stigmatizarea sau bullyingul.
De asemenea, în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.
O inițiativă mai veche
Reamintim că, pe 29 august, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că invitat mai mulți colegi din Guvern la sediul MAI pentru a discuta un plan de măsuri pentru combaterea drogurilor şi bullying-ului.
„Ceea ce a cerut astăzi premierului, deja e anticipat şi este propus de Ministerul Afacerilor Interne, prin persoana mea, chiar de ieri seară, în conferinţa de presă am făcut acest lucru.
Şi confiscarea maşinii cu care se transportă droguri sau care este folosită de un şofer aflat sub influenţa drogurilor, se confiscă, adică asta este ceea ce urmează să propunem ca legislaţie Guvernului şi Parlamentului”, a mai spus, atunci, șeful MAI.