Taxe şi impozite mai mari, dacă disponibilizările nu sunt suficiente

ACORD FMI. Guvernul Boc admite în scrisoarea oficială care urmează să fie trimisă la FMI situaţia economică gravă a României şi se angajează să treacă la concedieri în sistemul bugetar.

Angajamentele apar într-un draft obţinut de EVZ al scrisorii de intenţie care urmează să fie oficializată săptămâna aceasta în guvern. Scrisoarea a fost prezentată astăzi de preşedintele Traian Băsescu la o întâlnire cu uşile închise cu parlamentarii puterii, în prezenţa premierului Emil Boc şi a Guvernului.

„Am redus numărul angajaţilor din sectorul bugetar cu aproximativ 20.000 de persoane în 2010 şi intenţionăm să continuăm raţionalizarea personalului în lunile următoare. (...) Vom lua măsuri de suplimentare a reducerii numărului de angajaţi în sectorul public. Dacă aceste măsuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi”, se arată în document.

Totodată, guvernul vrea să îngheţe pensionările anticipate.

Pentru a strânge mai mulţi bani la buget, executivul se pregăteşte să promită FMI două noi măsuri: „o lărgire a bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale” şi „introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente”.

Potrivit Memorandumului suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE, Guvernul va extinde baza de impunere, după cum urmează:

  • vor fi impozitate tichetele de masă,
  • vor fi impozitate veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare
  • vor fi impozitate plăţile compensatorii,
  • vor fi impozitate veniturile acordate programatorilor din domeniul IT
  • introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente (taxa de clawback)

Aşteptările executivului:

  • „Ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în continuare”
  • „ Preconizăm un deficit de cont curent de circa 5% din PIB pentru 2010”
  • „Rederesarea economică sub aşteptări a redus colectarea veniturilor şi a moajorat cheltuielile pentru ajutorul de şomaj”
  • „Venituri fiscale cumulate – cu 0,8% mai mici decât cele prognozate”

Adio, al 13-lea salariu!

Până la finele lunii mai, Guvernul va definitiva Strategia Fiscală pentru perioada 2011-2013 şi o va trimite Parlamentului, se mai arată în document. Strategia Fiscală va prevede eliminarea plăţii celui de al 13-lea salariu din sistemul de stat, limitarea fondului de salarii în 2011 şi plafonarea numărului de angajaţi din sectorul public.

Fiecare minister va propune un buget, propunere care va fi analizată de o „echipă de analiză sprijinită de Cabinet”. Aceasta va trebui să „preseze ministerele în direcţia îmbunătăţirii propunerilor lor şi creşterii productivităţii, a ridicării calităţii serviciilor oferite şi a reglementărilor (…) şi a realizării unui raport privind reducerile de cheltuieli generatoare de eficienţă, care să fie încorporată în bugetul anului 2011”, se arată în scrisoarea de intenţie care urmează să fie oficializată săptămâna aceasta în Guvern.

Pentru a putea contracta credite, autorităţile locale vor trebui să fi înregistrat excedente în anii anteriori luării împrumuturilor. lDe asemenea, cheltuielile realizate de autorităţile locale şi centrale vor fi limitate şi se vor aproba limite multi-anuale pentru împrumuturi şi pentru transferurile destinate investiţiilor de la bugetul de stat.

Programul de privatizări:

  • lichidarea companiei Termoelectrica prin separarea activelor viabile şi închiderea restului companiei până la finele lunii iunie 2011
  • privatizarea companiei de cîi ferate-marfă până la finele lunii martie 2011
  • AVAS va finaliza vânzarea celor 18 companii mici aflate integral în portofoliul său în cursul anului 2010
  • AVAS va vinde participaţiile minoritare pe care le deţine în cel puţin 150 de alte companii
  • Ministerul Economiei va iniţia vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni pe care le deţine la mai multe companii aflate sub controlul său