Plajele din sud dispar, administratorii se ceartă

În timp ce falezele se surpă, Direcţia Apelor Dobrogea Litoral şi autorităţile locale îşi revendică dreptul de administrare.

Plajele din sudul litoralului încep să piară, înghiţite de miile de tone de pământ care se prăbuşesc cu tot ce le iese în cale. La Eforie Nord, în zona Acapulco, şi la Eforie Sud, spre Capul Turcului, dalele imense de beton s-au desprins din mal şi au rămas suspendate deasupra plajei. Cea mai alarmantă situaţie este însă la capătul de sud al satului 2 Mai, unde plaja a dispărut. Deasupra hăului atârnă resturi din gardul care împrejmuia proprietăţile.

„Aceste prăbuşiri periodice nu constituie un pericol imediat pentru clădirile din vecinătate“, explică Gheorghe Babu, directorul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Stoparea eroziunii a rămas însă doar pe hârtie. „Proiectul de consolidare a malului a fost refuzat recent de Ministerul Mediului, pe motiv că ar fi prea costisitor, la 60 de milioane de euro“, spune directorul Babu. Documentaţia, refăcută în primăvară, va fi înaintată din nou Comisiei tehnico-economice. „Trebuie să ne o cupăm de finanţare pentru că lucrările de consolidare a falezelor se finanţează acum exclusiv din bugetul de stat“.

Lege în reexaminare

Viceprimarul Robert Şerban (PNL) susţine că DADL ar fi organizat o licitaţie pentru desemnarea constructorului, însă banii nu au fost viraţi. „Dacă falezele şi plajele erau în administrarea noastră şi nu a DADL, n-aveam probleme“, se plânge viceprimarul. În septembrie 2008, Camera Deputaţilor a aprobat, la iniţiativa parlamentarilor PSD de Constanţa, sprijinţi de PNL, proiectul de lege privind transferul plajelor din administrarea ministerului. Traian Băsescu l-a trimis Camerei decizionale spre reexaminare. Iniţiatorii au anunţat atunci că proiectul va fi iar aprobat, iar şeful statului nu va mai avea posibilitatea legală să-l respingă.

VICTIMĂ

CNC pierde din teren

Amplasat pe malul mării, pe o întindere de aproape cinci hectare, terenul care aparţine Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din 2 Mai pare să fie victima sigură a fenomenului de prăbuşire a falezelor. „Din 2002, când s-a făcut transferul de la MApN la Ministerul Culturii, marea a smuls din terenul CNC toată marginea dinspre faleză, pe o lăţime de cel puţin 12 metri“, spune Marian Ştefan, şeful agenţilor de pază care au grijă de Baza 2 Mai a CNC.

Paul Petrovici, un localnic care are grijă de mulţi ani de vila din 2 Mai a regizorului Sergiu Nicolaescu, vizitează zilnic baza. „Nimeni nu s-a interesat de acest amplasament. La preluarea terenului, domnul Nicolaescu a cumpărat cel puţin 60 de basculante mari de piatră pentru a începe consolidarea şi, de atunci, nimic. Dacă nu se iau măsuri, ne trezim cu totul în apă, pentru că apa erodează totul, vin ploile şi furtunile, şi toată lumea dă din umeri că nu sunt bani“, spune cu tristeţe localnicul.

Clădirile sunt mâncate de rugină şi de mucegai. „Cât despre producţie cinematografică, nici vorbă. Totul a fost lăsat în paragină, nici măcar studenţii de la IATC nu au fost trimişi, ar putea face practică şi muncă voluntară“, spune Petrovici.

SERGIU NICOLAESCU

„Mă apuc de treabă“

Senatorul Sergiu Nicolaescu spune că se va ocupa în mod special ca baza CNC de la 2 Mai să devină un centru cinematografic modern.

  • „Proiectul zace de patru ani pe masa CNC, voiam să facem un hotel, un studio cinematografic, o cantină şi un cinematograf în aer liber, de 2000-3000 de locuri, care să poată găzdui şi toate concertele din sudul litoralului“, explică regizorul.
  • „Filmul nu a fost atins de marea criză prin care trec, de exemplu, Statele Unite. Lumea se duce parcă şi mai mult la cinema, aşa că o să mă apuc de treabă“, promite Nicolaescu.

Cât despre e rodarea terenului, regizor replică sec: „E treaba guvernului“.