Plagiat. Radu Stroe, fost ministru de Interne, a rămas fără titlul de doctor. Alți generali în rezervă sunt în aceeași situație

Sursa: Arhiva EVZ

Cu toții știm că plagiatul unei lucrări nu este un lucru ortodox, însă mulți încearcă această tehnică. În cazul celor care au funcții importante în stat, surprizele pot veni atunci când te aștepți mai puțin și să te trezești cu diploma de doctorat anulată. Acesta este și cazul lui Radu Stroe, fost ministru de Interne.

Tribunalul București a decis să anuleze diploma de doctorat obținută de Radu Stroe în cadrul Academiei Naționale de Informații a SRI. Motivul este plagiatul. Decizia nu este una definitivă, anunță tribunalul, așa că fostul ministru de Interne are șansa să facă recurs.

Decizia luată de Tribunalul Capitalei pe 6 decembrie a fost făcută publică.

”Admite acţiunea. Anulează Diploma de Doctor seria … Nr. …, eliberată de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” cu nr… din 19.08.2013”, este decizia Tribunalului București.

Radu Stroe nu este singurul care a rămas fără diploma de doctorat. Tribunalul a anulat mai multe doctorate, după ce chiar Academiei Naționale de Informații a SRI a trimis solicitare. Aceștia cer retragerea mai multor titluri de doctorat, motivul principal fiind plagiatul.

Tot în acest an, în septembrie, generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă a rămas fără diploma de doctorat, fiind acuzat de plagiat. Acesta a fost șef al direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. Din 2017, când Coldea a fost trecut în rezervă, Dumbravă a primit fotoliul de secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018.

În luna iulie, Tribunalul București a decis anularea diplomei de doctorat și a lui Romeo Raicu, fost parlamentar PDL și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE.

În luna februarie a acestui an, generalului Gabriel Naghi a rămas fără diploma de doctorat dobândită la ANI a SRI. Acesta a fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București.

Lista generalilor a căror diplome de doctorat au fost plagiate este lungă

Sesizarea din partea Academiei Naționale de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a fost făcută în vara anului trecut. Aceștia cereau anularea mai multor diplome de doctorat în cazul generalilor aflați în rezervă, printre care și cea a lui Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului.

Instituția susține că diplomele au fost oferite ”la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea. Acesta a primit și el verdict de plagiat în cazul diplomei de doctorat. Pe lista celor de la ANI se găsesc rudele fostului vicepremier: Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea.

În cazul lui Gabriel Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. Acesta a contestat în instanță decizia, însă aproximativ doi ani mai târziu a pierdut. A făcut recurs la Înalta Curte și a primit termen abia pe 3 decembrie 2021, însă procesul a fost amânat pentru data de 11 februarie 2022.

La Curtea de Apel București au fost deschise nu mai puțin de 32 de astfel de procese. Demersul juridic pornit de cei de la ANI a SRI a venit în urma modificării legii nr. 1/2011 a Educației Naționale. Modificarea s-a produs pe 21 iulie 2019 și prevede ca, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an, potrivit celor de la pressone.ro.

Emilia Șercan, jurnalistă specializată în descoperirea cazurilor de plagiat, a susținut în vara anului trecut că anularea diplomelor de doctorat nu este suficientă. Aceasta propune ca, în cazul unui plagiat, cel care a copiat să returneze instituției sporul de doctorat. ”Începând cu 2001 în Codul muncii era introdusă o prevedere care stipula faptul că toți cei care dețin un titlul de doctor și muncesc pentru stat pot să primească un spor de 15 %, spor care, după 2017, a fost transformat într-o sumă fixă de 950 de lei pe lună”.

Victor Ponta face și el parte dintre persoanele care au plagiat teza de doctorat, Justiția stabilind sentința definitivă în 2020.