Anul acesta, faţă de alţi ani, Programul „Prima Casă” a avut succes. Unul dintre motivele acestui rezultat favorabil este şi promisiunile din Programul de guvernare referitoare la comisionul 0%, în cazul creditelor luate pentru achiziţia primei case. Deși această promisiune politică a fost încălcată, cererile continuă să se înregistreze, acesta fiind şi motivul pentru care Ministerul Finanţelor Publice a majorat plafonul de fi nanţare
Zilnic, peste 600 de noi solicitări sunt înregistrate la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Această cifră reprezintă un nou maxim istoric, dar oficialii fondului se aşteaptă ca şi această cifră să fie depăşită.
Program prelungit şi locuri noi de muncă
Reprezentanţii Fondului au decis să adopte unele măsuri suplimentare pentru accelerarea procesul de analiză, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operaţionale, precum şi suplimentarea numărului de angajaţi în funcţie de nevoile etapelor procesului de analiză.
„Ne luăm angajamentul de a derula în continuare cu profesionalism Programul «Prima Casă», astfel ca principalele sale avantaje - gradul mare de accesibilitate şi simplitatea procedurilor de acordare - să rămână în continuare trăsăturile definitorii, care au făcut din «Prima Casă» un program atât de apreciat şi de iubit de români”, a declarat Dumitru Nancu, preşedinte, director general FNGCIMM.
Cereri record şi la bănci
Programul „Prima Casă” este vedetă şi în ceea ce priveşte piaţa bancară. Ceea ce este demn de menţionat este faptul că acesta înregistrează un nivel foarte mic de credite neperformante.
„Cererea pentru credite prin programul «Prima Casă» a fost foarte mare în acest an, mai mare decât anul trecut, după evaluarea primelor date. Valoarea medie a caselor achiziționate prin acest program a fost de 38.000 de euro. După epuizarea plafonului alocat inițial, așteptăm, în prezent, realocarea banilor neutilizați în program”, ne-a declarat Cătălin Ioniţă, purtător de cuvânt al BCR.
Aproximativ 50.000 de români și-au achiziționat o casă în acest program prin intermediul BCR, în ultimii opt ani. Programul „Prima Casă” înregistrează un nivel extrem de redus de credite neperformante – sub 1% raportat la întregul sistem.
Avansul solicitat de bănci este de 5%
Raiffeisen nu a epuizat plafonul financiar acordat Programului.
„În anul 2017 am acordat în jur de 1.000 de credite pentru «Prima Casă», cu o valoare de peste 170 milioane de lei; de asemenea un numar semnificativ de credite au fost aprobate şi urmează să fie acordate, sau se află în diverse stadii ale procesului de analiza şi se vor finaliza în perioada următoare. În acest moment avem plafon diponibil. Ţinând cont că plafonul alocat pentru 2017 a fost epuizat la jumătatea anului. Criteriile de eligibilitate sunt aceleaşi ca ale unui produs standard de achiziţie locuinţă, cu excepţia elementelor specifice legislaţiei programului «Prima Casă». Avansul solicitat este cel prevăzut în legislaţie şi anume de 5%”, a declarat în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, Daniela Trandafir, manager credite persoane fizice.
Băncile care au fonduri pentru creditarea programului
Ministerul Finanțelor Publice a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în anul 2017, pentru asigurarea continuității Programului „Prima Casă” la solicitarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 de milioane de lei, a fost repartizat către Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la data de 7 iunie 2017.
Iniţial, programului „Prima Casă” i se aprobase alocarea unui plafon total al garanțiilor pentru creditele destinate achiziției/construcției de locuințe, suma totală de 2,5 miliarde lei. Din plafonul total al garanțiilor pentru anul în curs, suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziția finanțatorilor participanți în Program, iar acum s-a alocat şi diferența de plafon de 500 de milioane lei.
Ce trebuie să ştiţi dacă aţi decis să luaţi o locuinţă
Cu ocazia primei vizite in orice sucursala a unei banci participante la programul „Prima casă”, solicitaţi, în mod expres, contractul pentru a-l studia acasă, pe îndelete. În primul rând, trebuie să ştiţi că în ceea ce priveşte comisionul de acordare a creditului, acesta va fi achitat de solicitant în ziua în care se semnează contractul de credit, vânzare- cumparare şi cel de ipotecă în favoarea bancii. În medie, acesta variază de la bancă la bancă, fiind între 1% şi 2,5% din valoarea creditului acordat „Pentru a vi se calcula venitul net eligibil, vor fi evaluate valoarea cheltuielilor minime de subzistenţă impuse de bancă, care se vor scădea din venitul lunar al solicitantului. Veniturile trebuie să fie demonstrate fiscal, iar taxele aferente să fie plătite la zi. Apoi se depune la bancă depozitul colateral creditului, care este echivalentul dobânzii din primele trei rate”, este de părere Ruxandra Andrei, marketing manager FinZoom.ro.