Plafoanele pentru indemnizaţiile artiştilor, deblocate de Guvern

Artiştii, sportivii şi academicienii, care aveau drepturi conferite printr-o lege din 2002, suspendate de către Guvernul Boc, le vor primi din nou, Guvernul deblocând astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, plafoanele pentru indemnizaţia prevăzută pentru activitatea de liber profesionişti a artiştilor interpreţi din România.

„S-au deblocat plafoanele pentru indemnizaţia prevăzute pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, care era în vigoare de câţiva ani. Cuantumul actual este împărţit în trei categorii: 339 de lei pentru artiştii cu atestat categoria I, 254 de lei pentru artiştii cu atestat categoria a II-a şi 198 de lei pentru artiştii cu atestat categoria a III-a. Aceste cuantumuri vor fi indexate cu indicele de consum calculat din octombrie 2008 până în august 2014 care este 125,99%”, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după şedinţa ei Executivului, potrivit Mediafax. Imediat după publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, va fi iniţiată hotărârea de guvern care va stabili sumele efective, în funcţie de indicele de consum calculat din octombrie 2008 până în august 2014, a mai spus Dragnea.

Surse oficiale au precizat că actul normativ va reglementa astfel problema indemnizaţiilor speciale care au fost suspendate în 2009 în cazul artiştilor liber-profesionişti. În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta anunţase că la rectificarea bugetară din luna septembrie Guvernul va adopta o ordonanţă prin care vor fi redate drepturile financiare actorilor şi celorlalte categorii asimilate, el arătând că este vorba de aproximativ 1.300 de persoane şi că există resursele necesare. „La rectificarea din luna septembrie putem să adoptăm şi Ordonanţa prin care drepturile pe care Traian Băsescu şi Emil Boc le-au tăiat sunt reluate - deci nu dăm ceva noi în plus - exact drepturile pe care le-au avut, cred că din 2003 sau 2004, acea indemnizaţie. Nu e vorba de o avere, ci despre o mie şi ceva de persoane, mari artişti, mari valori. Putem şi avem capacitatea să punem din nou legea în acţiune. Am primit un memoriu, dar nu am vrut să spun până nu am fost convins că am resurse. Vorbim aici de Florin Piersic, de Sebastian Papaiani, de oameni care realmente cred că pentru fiecare dintre noi reprezintă ceva”, spunea Ponta.

Premierul a arătat că toţi cei în cauză merită să le fie redate drepturile financiare.