Placa memorială „Armand Călinescu”, „rasă” de lucrările la metrou! Cum a dispărut un monument din Capitală, iar primăria ridică din umeri!

Placa memorială „Armand Călinescu”, „rasă” de lucrările la metrou! Cum a dispărut un monument din Capitală, iar primăria ridică din umeri!

Înainte de începerea lucrărilor la Magistrala 5 a metroului, în Parcul Eroilor, chiar lângă trotuar, exista o placă memorială a fostului prim-ministru al României, Armand Călinescu, ucis de legionari, în 21 septembrie 1939

Monumentul comemorativ era așezat chiar în apropiere de locul unde omul politic și-a găsit sfârșitul, iar în prezent este trecut în lista monumentelor istorice, atât pe site-ul Primăriei Capitalei, cât și pe cel al Ministerului Culturii.

Ei bine, placa a fost dată la o parte odată cu începerea săpăturilor la metrou și nicio instituție abilitată nu poate spune ce s-a întâmplat cu monumentul istoric!

De la „Monumente”, trimiși la... Vanghelie

Ne puteți urmări și pe Google News

Utilitatea metroului în acea zonă nu poate fi negată, însă, autoritățile ar fi trebuit să găsească un loc de conservare a monumentului, până la finalizarea lucrărilor. O anchetă a EVZ arată că nicio instituție de cultură din București nu a fost interesată să conserve soclul ce amintea de sfârșitul dramatic al fostului premier.

FOTO: Instituțiile statului ne-au purtat de la Ana la Caiafa și nu au prezentat dovada că placa memorială care lipsește ar fiintactă. Placa era, oricum, vandalizată

Prima instituție pe care am contactat- o a fost Primăria Capitalei, prin Direcția de Cultură. „Nu ține de noi, sunați la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) - instituție care ține tot de Primăria București”, ne-a sugerat angajatul de la Direcția de Cultură.

La AMPT, funcționarii au ridicat și ei din umeri dar ne-au cerut, totuși, o solicitare scrisă, la care ne-au răspuns după o săptămână. Explicația lor este halucinantă: „Ca răspuns la solicitarea dvs. referitoare la placa memorială «Armand Călinescu» din zona Eroilor, vă informăm că această placă nu se află în administrarea instituției noastre. Vă recomandăm să vă adresați Primăriei Sector 5, care are în administrare Parcul Eroilor”, se arată în răspunsul venit de pe adresa presa@pmb.ro.

Ping-pong, între Primărie și Cultură

Așadar, în ciuda faptului că pe siteul Primăriei Capitalei, placa memorială a lui Armand Călinescu apare în lista monumentelor istorice, instituția condusă de Sorin Oprescu habar n-are ce administrează și pasează vina spre administrația lui Vanghelie.

Placa memorială de la Eroilor apare și în lista monumentelor istorice de la Ministerul Culturii, administrate de Institutul Național al Patrimoniului. Și la această instituție, conducerea ridică din umeri și spune că nu are informații despre dispariția monumentului și ne trimite, înapoi, la Primăria Capitalei.

„Vă rugăm să vă adresați Primăriei Municipiului București care, în conformitate cu Legea nr. 422/2001, asigură protejarea monumentelor istorice aflate pe domeniul public sau privat al statului și Direcției pentru Cultură a Municipiului București, instituția publică abilitată să emită avize privind intervenții asupra monumentelor istorice”, se arată în răspunsul celor de la Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului.

Metrorex spune că placa e la constructor, în siguranță

Potrivit unui răspuns primit din partea Metrorex, placa de marmură de pe soclu, pe care era trecut citatul lui Nicolae Iorga, ar fi „în siguranță” la constructorul de la Magistrala 5, respectiv la firma Astaldi. Noi am cerut să se facă o dovadă a faptului că monumentul încă mai există, chiar și într-un depozit al unei firme de construcții, însă, reprezentanții metroului ne-au spus că… „nu este treaba lor”.