Pitonul de Maramures

Pitonul de Maramures

Doi barbati, Demian Avram si Tiberiu Golomkan, din localitatea Surdesti, judetul Maramures, au gasit miercuri seara, in padure, resturile unui piton ce masura 3,30 metri.

Descoperirea a fost cu atat mai ciudata cu cat serpi de dimensiuni uriase nu se pot adapta la conditiile climatice din tara noastra. Cei doi spun ca au gasit sarpele langa o bucata de stanca ce s-a desprins, cel mai probabil din cauza ploii, dintr-un perete abrupt. Locul se afla la circa 200 de metri de sosea, langa un drum forestier, exact in acelasi loc in care, in anii ‘70, se filmau cateva secvente din pelicula "Pintea".

Imediat dupa ce au fost anuntate autoritatile, o echipa a Directiei Sanitar-Veterinare impreuna cu un herpetolog amator s-au deplasat la fata locului si au ridicat reptila, pe care au dus-o la laboratorul directiei, unde i s-a efectuat necropsia. "Animalul era bine hranit si se afla in faza de naparlire. Din analize nu s-au constatat modificari anatomo-patologice", a declarat dr. Corina Dragos, sefa laboratorului DSV.

Era bine hranit Localnicii spun ca sarpele urias a mai fost vazut in zona in urma cu patru-cinci ani. "Acum vreo patru ani am mers in padure dupa ciuperci si l-am vazut incolacit. Era mare si atunci, dar nu chiar ca si acum. M-am speriat foarte tare dupa ce l-am vazut si am luat-o la fuga", spune Ileana Cernestean. Specialistii sunt insa neincrezatori ca aceasta informatie e adevarata, pentru ca pitonul nu s-ar fi putut adapta la conditiile climatice din nordul Romaniei.

Profesorul dr. Ioan Ghira, presedintele Societatii Romane de Herpetologie, a precizat ca pitonul nu poate supravietui in tara noastra, pentru ca traieste in tarile calde si nu are perioade de hibernare. "Nu s-au facut experimente, dar sansele de adaptare la conditiile climatice din tara noastra sunt foarte mici", a afirmat el.

Cum a ajuns reptila in padure? Marele mister legat de felul in care a ajuns ciudatul animal la marginea padurii din Surdesti ramane inca neelucidat. Este posibil ca animalul sa fi scapat de la vreun crescator si sa fi ajuns acolo, unde ori a cazut cu bucata de stanca, ori a murit din cauza frigului. Localnicii nu-si amintesc nici macar sa fi trecut vreun circ prin zona, cu atat mai putin stiu sa existe vreun crescator de reptile in regiune.

Carol Balko, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Maramures, spune ca nu exista inregistrat oficial niciun crescator de reptile. "In urma cu trei ani, s-a interesat cineva despre modalitatea de autorizare a unui crescator de reptile, insa a renuntat deoarece procedura era prea complicata. Nu avem numele lui, nici datele, nici macar nu se stie daca avea reptile sau nu", a declarat el.

Ne puteți urmări și pe Google News