Piteştiul, trei zile fără apă caldă

De sâmbătă dimineaţă, până în după-amiaza zilei de luni, întreg Piteştiul a rămas fără apă caldă, ca urmare a opririi distribuţiei gazelor de către EGL Gas&Power către Termoficare 2000 SA, societatea care furnizează apa caldă şi căldura în oraş.

Cei de la EGL au motivat stoparea furnizării gazului prin neplata de către Termoficare a unei datorii de 2,2 milioane de lei, aferentă lunii martie. De partea cealaltă, autorităţile spun că sunt la zi cu plata datoriilor şi că au de recuperat de la populaţie nu mai puţin de 5 de milioane de lei.

"Motivul pentru care cei de la EGL ne-au închis gazul este inexplicabil pentru mine. Deşi avem către ei datorii de aproape 80 de milioane de lei, avem un grafic de plată a lor. Nu am întârziat deloc cu plata facturilor curente şi ale datoriilor. Nu este prima dată când ei fac aşa ceva, iar totul este cauzat de privatizarea resurselor naturale ale ţării", a declarat primarul Tudor Pendiuc.

Termoficarea, aproape de faliment   În următoarele luni, societatea de termoficare piteşteană urmează a fi falimentată,"controlat”, motivul fiind datoriile imense acumulate de această societate, de ordinul zecilor de milioane de euro. Conductele vechi de peste patru decenii, două mega-centrale cu un consum imens, precum şi prostul management au făcut ca preţul de producţie al gigacaloriei să fie dublu faţă de media pe ţară.

Locul ei va fi luat de o altă societate, rezultat al unui parteneriat public-privat şi care va fi sub controlul Consiliului Local. Un astfel de parteneriat a fost făcut şi în urmă cu doi ani, atunci obiectul fiind transportul de călători.

Mastodonţii CET Sud şi CET Nord vor fi desfiinţaţi, urmând să fie înlocuiţi cu centrale termice de cartier. Autorităţile locale promit că, în următoarele luni, apa caldă şi căldura vor fi obţinute la costuri pe jumătate.

"În această iarnă, am obţinut energia termică la un cost de 450 de lei gigacaloria, cu pierderi medii de 40%. Vrem să aducem preţul la 200 de lei. Sunt multe oraşe din ţară care se bazează pe energia termică obţinută din centralele de cartier, cum ar fi Clujul sau Piatra Neamţ. La sfârşitul verii, jumătate din Piteşti va avea apă caldă de la centralele de cartiere”, a declarat Iulian Richiţeanu, directorul Termoficare Piteşti.