Aproape 10.000 de timişeni s-au înarmat de teamă pentru viaţa lor şi pentru securitatea familiilor lor.
Bănăţenii îşi iau siguranţa în propriile mâini, astfel că unul din 60 de timişeni a primit oficial autorizaţii de portarmă. Astfel, conform poliţiştilor locali care au finalizat săptămâna trecută recensământul armelor, judeţul Timiş este unul dintre cele mai înarmate din ţară. Conform statisticilor, 9.353 de locuitori ai judeţului deţin astfel de echipamente. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt arme de foc letale şi se găsesc în mediul urban.
Pe de altă parte, jumătate sunt arme de autoapărare, iar restul, de vânătoare. Din aceste statistici sunt excluse armele ilegale folosite sau traficate de interlopi. Pe cont propriu „Oamenii vor să se apere pe cont propriu, până vin poliţia sau jandarmii când au o problemă. Sunt persoane de toate vârstele. De la 18 la 70 de ani. Foarte mulţi dintre ei au fost victimele unor furturi ori le-a fost spartă casa“, spune Adrian Dumbravă, şeful Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice al Poliţiei Timiş.
Potrivit acestuia, în rândul înarmaţilor se regăsesc, pe de o parte, cei care au fost victimele unor tâlhării, jafuri sau ameninţări, iar pe de alta, oamenii politici din zonă, managerii unor afaceri de succes, cei cu bani în general şi, nu în ultimul rând, jurnaliştii.
„Am cumpărat pistolul acum câţiva ani, într-o perioadă în care lucram la o serie de anchete. Atunci am considerat că îmi poate fi de folos, în caz că aş fi avut probleme. Luam arma cu mine când mergeam la subiecte grele şi, recunosc, îmi dădea mai multă siguranţă“, ne-a declarat un jurnalist timişorean sub protecţia anonimatului.
Ionuţ Nasleu a fost primul politician timişorean care s-a înarmat. „Am mai multe pistoale, de toate tipurile, inclusiv cu glonţ de cauciuc, cu gaze şi cu bilă. Întotdeauna am avut o pasiune pentru arme, dar niciodată nu am fost nevoit să fac uz de armă. Ştiu să mă apăr şi fără să scot arma. De tras, am tras doar în poligon“, a declarat senatorul.
Nici femeile nu ezită să pună mâna pe pistol. Zece procente dintre persoanele care au obţinut de la poliţie certificat de deţinere a unei arme neletale sunt de sex feminin.
„Femeile se înarmează pentru că au fost agresate sau ameninţate şi vor să aibă posibilitatea de a se apăra singure de agresori“, spun poliţiştii. Pe de altă parte, mulţi dintre şoferii de taxiuri sau TIR-uri poartă pistolul în torpedo, pentru a putea replica în cazul în care sunt atacaţi. Psihologii au o explicaţie
Potrivit psihologilor, cursa înarmării nu poate fi oprită. „Dacă suntem 100 de oameni cu case foarte mari şi alţi 200 cu maşini foarte scumpe, iar dintre aceştia o parte au şi case foarte mari, atunci trebuie făcută cumva o diferenţă între ei, iar cel care se vrea diferit îşi ia armă.
Arma este un semn distinctiv al celui care se vrea deasupra celorlalţi“, spune psihologul Zoltan Bogathy, şeful catedrei de Psihologie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Sociologie a Universităţii de Vest.
„Când cineva stă cu arma în mână, nu rezistă tentaţiei de a şi apăsa pe trăgaci. Logica e simplă: cu cât numărul armelor se va înmulţi, cu atât vom asista la mai multe accidente“, a mai precizat psihologul.
PORTRET-ROBOT
Tânăr cu stare
> tânăr cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani > are propria afacere sau ocupă o funcţie de conducere într-o firmă > are venituri peste medie, deţine o vilă şi o maşină scumpă > persoană activă, de profesie politician sau jurnalist > a fost victima unui atac (tâlhărie, hoţie etc.)
VÅNZĂRI
Un pistol costă între 1.000 şi 2.000 de lei
În Timişoara sunt trei magazine care comercializează armament. Managerul Vepetim, Vasile Corbuş, susţine că vânzările au crescut de la an la an. „Lumea le cumpără pentru autoapărare“, susţine acesta. Iar pentru a fi siguri de rezultat, plătesc în medie între 1.000 şi 2.000 de lei pentru fiecare pistol în parte. De exemplu, un Walther P50 calibru 10x22 este ultima generaţie în gama armelor de foc neletale, confecţionat din oţel, costă 2.000 de lei. Un revolver Reck cal. 380 GUM cu un butoiaş cu cinci cartuşe cu bilă de cauciuc şi o ţeavă din aliaj dur, armă care poate produce vătămări grave, costă 950 de lei. „Vânzările la pistoale au crescut cu 20-25 la sută.“ Potrivit vânzătorilor, cel mai bine se vând pistoalele cu bile cauciucate, pentru că sunt mai eficace decât cele cu gaz.
PROCEDURĂ
Legislaţie înăsprită Potrivit noului regim al armelor şi muniţiilor, recent înăsprit de legiuitor, cei care doresc o armă, fie ea cu bile sau cu aer comprimat, trebuie să fi împlinit 18 ani. Dosarul depus la poliţie pentru autorizaţie cuprinde o cerere-tip, cartea de identitate, copie şi original, certificatul medical care să facă dovada că e apt să deţină o armă, cazier, aviz psihologic, două fotografii color. Autorizaţia e valabilă trei luni. Deţinerea ilegală se pedepseşte cu închisoare între unu şi trei ani.
INCIDENTE
Atac la tribunal
Poliţiştii au intervenit, numai în 2008, în numeroase cazuri de ameninţări cu arma. Cel mai notabil s-a produs la începutul lunii mai, când un ţigan a scos pistolul, pe holul Tribunalului Timiş, şi a ameninţat că-l împuş că pe şeful unui alt clan ţigănesc. În iunie, poliţiştii au avut de-a face cu un traficant de droguri înarmat, pe care l-au reţinut în centrul Timişoarei. Cea mai hilară întâmplare cu arme este, cea care a avut loc în iulie, când doi tineri „au atacat“ o benzinărie Lukoil cu un pistol de jucărie.