Pirtea: ”Scandalul manualelor erodează credibilitatea sistemului”

Rectorul Universității de Vest din Timișoara reacționează în scandalul manualelor școlare pline de greșeli. Acesta arată că prin astfel de situații se erodează însăți credibilitatea sistemului. El cere responsabililor din cadrul Ministeruluio Educației să prezinte public un set de măsuri procedurale și de asigurare a calității evaluării manualelor propuse pentru tipărire.

„În goana de zi cu zi după senzațional și propagandă ieftină se produc gafe și neglijențe ale funcționarilor din ministere, care sunt deresponsabilizați tocmai prin starea de haos creată în guvernarea PSD-ALDE. Așa se întâmplă și în cazul editării manualelor, subiect plasat de guvernanți într-un șir al controverselor, mai ales prin forțarea tipăririi acestora în regim de editură-monopol”, consideră rectorul UVT, Marilen Pirtea, care este și deputat, coordonator al Comisiei de Educație din PNL. Acesta atrage atenția că „Greșelile nu se iartă, se asumă și se repară”.

Sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a conțin greșeli de conținut sau de formă. În caxdrul Ministerului Educației funcționează un departament specializat ce este abilitat cu supervizarea editării manualelor din preuniversitar. Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), proiectează și coordonează sistemul național de evaluare și examinare a elevilor din învățământul preuniversitar și coordonează procesul de evaluare a manualelor școlare. Aici se află, prin urmare, funcționarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale. ”Iată care este nivelul erorilor de care se fac responsabili funcționarii din MEN angrenați în spirala haotică a tipăririi tuturor manualelor la o singură editură, unică, cu statut de monopol, Editura Didactică și Pedagogică, agreată în acest an de minister. Acești responsabili ministeriali ar trebui să înțeleagă faptul că erorile din manuale nu sunt doar simple greșeli izolate, peste care se poate trece cu vederea, ci contribuie din plin la decredibilizarea sistemului public de educație. Ca reacție la indignarea publică față de greșelile din acest manual, Editura Didactică și Pedagogică plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și asupra evaluatorului științific. Nu se face însă nicio trimitere la responsabilitatea globală a editurii în astfel de cazuri regretabile și nici nu se precizează modul în care se pot corecta efectele generate în procesul didactic prin aceste informații greșite din manuale”, afirmă Pirtea.