Istoria oraşului Port Royal este prezentată în documentarul "Oraşul piraţilor", difuzat duminică de la ora 22.00, pe National Geographic.
La câteva zile după lansarea noului film "Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi", National Geographic prezintă un documentar despre oraşul Port Royal, unde se strângeau cei mai mulţi şi cei mai periculoşi piraţi din lume. Port Royal este un vechi oraş din Jamaica, distrus de cutremure şi incendii, dar cunoscut mai ales ca unul dintre cele mai rău famate locuri din lume.
Portul a devenit în secolul al XVII-lea centrul de comandă al celor mai căutaţi piraţi. Cutremurul din 1692 a distrus cea mai mare parte a oraşului şi, în doar câteva minute, centrul Port Royal a fost înghiţit de mare.
Oraşul de sub mare
În secolul al XVII-lea, Port Royal era un loc care asigura piraţilor prăzi uşoare, crâşme bine aprovizionate, jocuri de noroc şi femei uşoare. Toată această lume pierdută este recreată pe calculator, printr- un model 3D, de cercetători marini ambiţioşi care vor să vadă oraşul aşa cum era el în zilele de glorie.
În documentarul "Oraşul Piraţilor", echipa National Geographic explorează lumea acoperită de ape a acestui oraş rău famat, care este rar menţionat în zilele noastre, dar care a fost cândva cel mai important port din Caraibe.
Dacă Jack Sparrow şi piraţii lui atrag oamenii în cinematografe cu filmul "Piraţii din Caraibe", documentarul "Oraşul piraţilor" doreşte să ţină publicul lipit de televizor pentru două ore, timp în care oraşul fantomă va fi explorat şi misterul adevăraţilor piraţi din America Centrală, dezvăluit.
Povestea piratului Henry Morgan
Actorii care joacă în documentar spun o poveste adevărată, cea a lui Henry Morgan, un nume de care se leagă toate legendele bogăţiilor oraşului. Viaţa acestui personaj este descoperită prin artefactele şi documentele găsite de cercetători şi este povestită telespectatorilor prin ochii lui Thomas Blakeway, un pirat inventat de producători.
Filmul "Oraşul piraţilor" reconstruieşte oraşul Port Royal din toate punctele de vedere. Pe lângă modelul 3D, realizatorii sunt atenţi şi la relaţiile sociale din interiorul oraşului, modul în care trăiau oamenii şi povestea celui mai cunoscut om al portului, Sir Morgan.