Robotul Curiosity al Agenţiei Spaţiale Americane a transmis, de pe Marte, imagini cu ceea ce pare la prima vedere o formaţiune piramidală, alimentând din nou diverse teorii ale conspiraţiei potrivit cărora Planeta roşie a fost locuită în trecutul îndepărtat. Şi ultimele imagini ale sondei spaţiale Dawn cu Ceres conţin câteva elemente surprinzătoare, printre care şi o structură cu formă de “piramidă” într-o zonă plată.
Reprezentanţii ParanormalCrucible, un canal de pe Youtube, sunt convinşi că este vorba despre o piramidă asemănătoare celor de pe Terra şi că “designul perfect şi forma acesteia” demonstrează clar că aceasta este “opera” unei fiinţe inteligente, şi nu o “iluzie creată de lumină şi umbră”, relatează mirror.co.uk. Unii dintre internauţi sugerează chiar că ar fi vorba despre vârful unei structuri mult mai ample aflate în solul lui Marte, în vreme ce alţii, mai ponderaţi, sunt de părere că “piramida” (foto jos) a fost cel mai probabil creată de vânt.
Pe de altă parte şi ultimele imagini ale sondei spaţiale Dawn cu planeta pitică Ceres conţin câteva elemente surprinzătoare, printre care şi o structură cu formă de “piramidă” într-o zonă în care suprafaţa corpului ceresc pare plată. În momentul de faţă, Dawn orbitează la aproximativ 4400 de kilometri de suprafaţa lui Ceres iar NASA urmăreşte cu deosebit interes apropierea sondei care, până în decembrie, trebuie să coboare la 360 km deasupra suprafeței solului. Experţii NASA sunt de părere că piramida de pe Ceres ar fi, de fapt, un munte înalt cât Mont Blancul din Alpi.
Alte imagini oferă mai multe detalii ale petelor luminoase observate, anterior, în diferite locații de pe suprafaţa Ceres, despre care cercetătorii susţin că ar putea fi vorba despre resturi de gheață, cel mai probabil scoasă la suprafaţă de impactul cu un alt corp ceresc. Cercetătorii spun însă că au nevoie de mai multe date pentru a se pronunţa cu privire la sursa petelor luminoase.
Clasificată în primă instanță ca planetă, apoi ca asteroid doar pentru a fi reclasificată drept planetă pitică, Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi aflată între planetele Marte și Jupiter.
NASA a trimis spre Ceres sonda Dawn, în cadrul unei misiuni cu un buget de 473 de milioane de dolari, în scopul de a verifica ipotezele privind originea acestui corp cosmic. Una dintre aceste ipoteze susține că această planetă pitică ar fi de fapt un embrion planetar bogat în apă, o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
Aflată pe orbită în jurul lui Ceres din 6 martie, la capătul unui drum de 7 ani și jumătate prin spațiu, sonda Dawn și-a concentrat aparatele de la bord asupra a două pete strălucitoare de la suprafața planetei pitice în căutarea informațiilor despre identitatea chimică și fizică a acestui corp cosmic.
Ceres se află la 414 milioane de kilometri față de Soare și are nevoie de 4,61 de ani tereștri pentru a-și încheia mișcarea de revoluție. Cu un diametru de aproximativ 950 de kilometri, acest planetoid este cel mai mare obiect din centura de asteroizi