Zeci de mii de români cu credite în franci elveţieni sunt ruinați și își pun toate speranțele în proiectul de lege care vizează conversia creditelor în valută la cursul din ziua acordării, a explicat avocatul Gheorghe Piperea, în studioul emisiunii Evenimentul Zilei de la B1 TV.
Potrivit acestuia, prin neadoptarea legii, dezbaterea s-ar putea amâna până în februarie 2017, în mod optimist, când reîncep lucrările noului Parlament. „Dacă legea conversiei nu va fi aprobată anul acesta, luna aceasta, săptămâna aceasta, toate cele 55.000 de credite vor intra în situație de default (incapacitate de plată - n.red.) în cel mult jumătate de an”, a afirmat Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege amintit. Potrivit acestuia, „oamenii aceștia sunt la capătul suportabilității. Ei au plătit aceste credite cu eforturi fenomenale, de genul: am 2.000 lei pe lună ca polițist, dar mă mai împrumut 200- 300 de lei ca să plătesc rata. De ce? Păi în așteptarea unei astfel de reglementări”. El a adăugat că dacă legea se va amâna până în februarie 2017, în loc să avem 8.000 de dări în plată, vom avea încă 55.000, pentru că toți sunt în incapacitate de plată.
Citiţi interviul integral pe site-ul EVZ. RO.
Darea în plată, amânată la CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat ieri pronunţarea unei soluţii în cazul a 33 de sesizări privind neconstituţionalitatea legii privind darea în plată, formulate de instituţii bancare. Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a intrat în vigoare pe 13 mai. Băncile au anunţat încă de atunci că vor contesta legea dării în plată la Curtea Constituţională a României şi au majorat avansurile pentru creditele ipotecare clasice.