Ping-pong cu rămăşiţele Ceauşeştilor

După ce Antena 1 a anunţat joi seară că singurul fiu aflat încă în viaţă al cuplului Ceauşescu şi-a câştigat în justiţie dreptul de a cere deshumarea părinţilor săi, EVZ a descoperit că Valentin se află în posesia certificatului de concesiune a mormintelor din Cimitirul Ghencea, unde se presupune că sunt îngropaţi dictatorul şi soţia sa, din 2009.

Deşi e îndreptăţit legal din 2009, Valentin Ceauşescu nu a solicitat până în prezent deshumarea părinţilor săi. Presa centrală a lansat în ultimele 24 de ore titluri pompoase cu privire la posibilitatea elucidării unui mit care rezistă de două decenii - sunt sau nu soţii Ceauşescu îngropaţi în Cimitirul Ghencea? -, dar unicul fiu supravieţuitor al celor doi ignoră de un an întreg hârtia care îi dă dreptul să ceară deshumarea.

Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât Zoia Ceauşescu, fiica dictatorului şi sora lui Valentin, intentase în 2005 un proces Ministerului Apărării Naţionale, cerând o expertiză ADN care să stingă pentru totdeauna misterul legat de locul în care au fost duse rămăşiţele părinţilor săi.

După moartea surorii, produsă în noiembrie 2006, Valentin Ceauşescu a continuat, alături de soţul Zoiei, Mircea Oprean, demersul juridic, obţinând în 2009 certificatul de concesiune a mormintelor. Undeva pe drum însă, dorinţa Zoiei s-a pierdut, din moment ce nici unul dintre cei doi îndreptăţiţi n-a solicitat, până în prezent, deshumarea.

“Nu s-au hotărât încă”

Avocatul cauzei, Haralambie Voicilaş, a explicat pentru EVZ detaliile cazului: „Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean deţin un act care nu e nici de închiriere, nici de vânzare-cumpărare. Lor, de fapt, li s-au concesionat mormintele respective pe termen nedeterminat. Acum, ei pot să ceară deshumarea, înaintând o cerere Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane. Având în vedere că au trecut şapte ani de la moartea persoanelor, cererea nu poate fi refuzată”. Cu alte cuvinte, Valentin Ceauşescu sau Mircea Oprean nu mai au nevoie de instanţe judecătoreşti, ci de voinţă. Haralambie Voicilaş închide însă scurt subiectul: „Nu s-au hotărât”.

Misterul planează încă asupra mormintelor din Cimitirul Ghencea. De un an întreg, urmaşii Ceauşeştilor refuză să-şi exercite drepturile pentru care s-au bătut vreme de patru ani. Nici Valentin Ceauşescu, nici Mircea Oprean n-au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Mormântul cu trei cruci

Pe de altă parte, o altă realitate se deschide în Cimitirul Ghencea, acolo unde mormântul lui Nicolae Ceauşescu este acoperit de pământ şi are ca unică decoraţiune o hartă a României, cu simboluri comuniste desenate pe ea. „Ăsta e mormânt de preşedinte de ţară?!”, se scandalizează Dumitru B., venit din Balta Albă pentru a-l omagia pe Ceauşescu.

„Râd străinii când le spunem că aici e îngropat un şef de stat”, spune nostalgicul, după care îşi ia mama de la mormântul Elenei Ceauşescu, ascuns printre copaci, peste aleea cimitirului. Interesant este că mormântul fostului dictator are trei cruci. Una neagră, metalică, stă în faţă, fără nimic scris pe ea, apoi răsare una crem, cea mai înaltă, şi apoi una albă, din piatră. Ultima, ridicată de Partidul Muncitoresc Român, poartă o stea roşie deasupra numelui. A doua poartă un mesaj pentru decedat: „O lacrimă pe mormântul tău din partea poporului român”.

“Iliescu nu ne-a spus nimic”

Paznicul Vasile Georgescu spune că a auzit că dictatorul va fi deshumat, că „au vuit televiziunile ore întregi”.

„Eu sunt aproape sigur că nu l-au înmormântat aici. Dar nici nu ştiu unde l-au băgat, Iliescu nu ne-a spus nimic”, spune el.

Dacă mormântul lui Nicolae nu are pic de umbră, al Elenei e împrejmuit de copaci. O lumânare pâlpâie lângă crucea metalică, iar ochiul e atras de aceeaşi stea roşie de deasupra numelui. În faţa locului de veci, doi tineri germani spun că au auzit că regimul a căzut din cauza ei. Nu le vine să creadă că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi separat.

Despre felul în care au murit, au o explicaţie simplă. „Poate teama că s-ar putea întoarce la putere a fost mai puternică decât ideea de dreptate absolută”, spune Tobias Jaecker. Ziarist la Berlin, el crede că orice popor îşi merită adevărul istoric. Un alt grup de străini a vizitat mormântul ieri, când echipa EVZ se afla în Cimitirul Ghencea pentru a lua pulsul unui mit rezistent. Ce spun vocile neimplicate, obiective ale străinilor? Doar că, ucigându-i pe Ceauşeşti, poporul român a ales cea mai proastă variantă.

Bărbatul care îi însoţea pe străini, P.T., avea vreo 30 de ani la Revoluţie. Astăzi consideră că românii nu vor avea niciodată la dispoziţie istoria corectă a acelor vremuri. Cât despre deshumare, închide fără să vrea cercul unui subiect marcat de paradoxuri: „E numai dreptul lui Valentin să o facă. Au fost ei cum au fost, dar sunt părinţii lui”. Mingea e de un an întreg în terenul lui Valentin Ceauşescu.

PĂRERE DIN PLUTONUL DE EXECUŢIE

Ipoteză-surpriză: „Bunurile victimei ajung la călău”

URMAŞ. Valentin Ceauşescu are dreptul din 2009 să-şi dezgroape părinţii

Dumitru Cârlan, unul dintre cei trei militari din plutonul de execuţie de la Târgovişte, nu crede în varianta înhumării în Cimitirul Ghencea a soţilor Ceauşescu, dar speră că Valentin va solicita deshumarea, din două motive: fie iese scandal monstru, fie urmaşii au, în sfârşit, probele materiale ale succesiunii.

“Ori i-au dus zălog la ruşi, ori i-au incinerat. Moartea lor oricum s-a dorit, dar la mijloc sunt foarte mulţi bani. Ar fi bine să-i deshumeze pentru că ar ieşi scandal monstru dacă nu se află acolo. Dacă, totuşi, Ceauşeştii sunt acolo, atunci ei pot fi probe materiale pentru o cerere de succesiune înaintată de Valentin. De aia cred eu că s-au ars trupurile, să nu se facă niciodată această succesiune”, susţine Cârlan. Care lansează şi o ironie subtilă: “Eu aştept. Dacă se face această succesiune, sunt primul care-i acţionează în justiţie, în baza cutumei care spune că bunurile victimei ajung la călău”.

Şi totuşi, luând în calcul presupusele miliarde din conturile străine ale dictatorului, de ce nu se grăbeşte Valentin Ceauşescu să ceară deshumarea? “Fie e convins că nu sunt acolo, fie l-a ameninţat deja cineva”, a declarat Cârlan pentru EVZ.