Reducerea contribuţiei pentru Pilonul II al pensiilor private la 2% din venitul brut, când legea prevede 2,5%, va micşora cu peste 80 de milioane de euro suma virată în acest an în conturile celor peste patru milioane de persoane înscrise la acest sistem, arată datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
„Cei mai vehemenţi ar trebui să fie cei peste patru milioane de tineri, cărora prin această măsura li se bagă efectiv mâna în buzunare. Dacă această decizie politică va fi luată de actualul guvern, ei vor pierde în total peste 80 de milioane de euro, bani care azi vor fi irosiţi cu măsuri populiste“, a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR. Sumele virate către sistemul privat de pensii trebuie să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu 2% în 2008, până la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016. Măsura le-ar putea tăia pofta investitorilor Potrivit lui Andănuţ, „măsura amanetează viitorul actualei generaţii de salariaţi, sacrificând interesele a peste patru milioane de români pe altarul unor interese politice de moment, încercând să acopere grave erori în administrarea banului public făcute până astăzi de clasa politică“.
- Măsura afectează planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internaţionale, care au investit peste o jumătate de miliard de euro numai pentru Pilonul II. Instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ vor aduce din nou grave prejudicii de imagine României, care îşi va alunga din nou potenţialii investitori internaţionali pe termen lung.
- Calculele făcute de reprezentanţii APAPR luna trecută arată că plafonarea contribuţiei la fondul pensiilor private obligatorii va duce la o reducere cu apro ximativ 2.000 lei a sumei virate pe întregul an 2009 pentru fiecare participant.
- Pentru acest an, sumele aferente contribuţiei la Pilonul II sunt estimate la circa 1,7 miliarde de lei, după ce, pe întregul an 2008, activele nete ale fondurilor ajungeau la peste 830 de milioane de lei. Pe Pilonul II activează 14 fonduri de pensii private obligatorii, cu 4,58 milioane de contribuabili.