Românii vor primi pensii mai mari și nu este vorba doar de majorarea stabilită în urmă, cu câtva timp, de coaliția de guvernare. Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență care, prin prevederile sale, va permite românilor care se retrag din actitivitate să încaseze mai mulți bani la pensii.
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care elimină comisionul pe contribuțiile plătite administratorilor de fonduri de pensii private, din Pilonul II și Pilonul III. Acesta reprezintă una dintre cele două surse de venituri pentru aceste entități. De asemenea, prin actul normativ, Executivul a oferit mai multe pârghii de intervenție celor de la ASF, pentru situațiile în care un administrator intră în procedura de administrare specială.
ASF introduce un comision unic pentru Pilonul II de pensii
Până la sfârșitul acestui an comisioanele care au fost percepute de către administratori reprezintă aproape o treime din câștigul net raportat până în prezent. Din 2008 și până la finalul anului 2021, administratorii privați au încasat în jur de 3.3 miliarde de lei sub formă de comision. Tocmai de aceea ASF a decis să taie aceste câștiguri și să impună un comision unic.
Vreme de 14 ani, românii au contribuit la sistemul de pensii private cu mai mult de 76.2 miliarde de lei, astfel că randamentul obținut de administratori în plasamente s-a ridicat la peste 12.5 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, noul act normativ a fost adoptat în contextul actual caracterizat de nivelurile ridicate ale ratei inflației în zona Euro, de creșterea prețurilor la energie și a riscului cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare.
Previziunile economice indică o încetinere a ritmului de creștere economică
Un alt motiv este legat de deprecierea valorii titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii. Previziunile economice indică o încetinere a ritmului de creștere economică determinate și de creșterea ratelor dobânzilor la împrumuturi, dar și de efectele pandemiei de coronavirus.
„Astfel, pentru a contracara posibilele efecte negative asupra sistemului de pensii private din România și asupra participanților la acest sistem, cât și pentru a răspunde provocărilor actuale, prin actul normativ adoptat se urmărește și întărirea capacității de supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește desfășurarea activității acestora”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.