Căderea Bitcoin din luna martie, combinată cu temerile investitorilor generate de pandemia de coronavirus originar din China a determinat pierderi masive pe piața criptomonedelor.
Astfel, potrivit datelor prezentate de simulatorul de tranzacții cu criptomonede Crypto Parrot indicates, traderii de opțiuni cu astfel de monede virtuale de pe platformele Bitfinex și BitMEX au avut pierderi cumulate de 13,47 miliarde de dolari în 2020.
În total au fost lichidate poziții long în valoare de 9,26 miliarde și poziții short în valoare totală de 4,21 miliarde de dolari în ultimele 360 de zile. Dintre acestea, închideri de poziții long de 7,7 miliarde și de poziții short de 3,83 de miliarde au fost consemnate doar la BitMEX.
Un eveniment de tip „lebădă neagră” a declanșat nebunia lichidărilor de active
Gradul mare de închideri de poziții de investiții a fost determinat de fluctuațiile majore ale prețului Bitcoin, cea mai răspândită dintre monedele virtuale, iar acestea au afectat și celelalte criptomonede.
Potrivit cercetării Crypto Parrot, „căderea de preț a Bitcoin din luna martie a fost neașteptată pentru că a apărut la debutul unui eveniment de tip „lebădă neagră”. Prețul activelor a scăzut în același timp pentru acțiuni, aur, argint, dar apoi prețurile acestora au crescut la loc, pe fondul pachetelor de stimul anti-pandemie oferite de băncile centrale”. Ceea ce ar fi prematur de așteptat în cazul Bitcoin, mai spun cei de la Crypto Parrot.
Iar în condițiile în care volumele pozițiilor închise erau semnificative, traderii au încercat să evite folosirea excesivă a garanțiilor, mai ales că majoritatea traderilor se bazează pe fonduri de asigurări.
Tranzacțiile în marjă (sau leverage trading) reprezintă o metodă de tranzacționare de active ce se bazează pe folosirea de fonduri de terță parte. Iar marja îi permite traderului să aibă acces la capitaluri masive, pe care nu le deține efectiv, pentru a-și întări pozițiile speculative pe un anume activ. În general, tranzacțiile în marjă amplifică profiturile, astfel că, în cazul unor tranzacții de succes, oferă traderilor profituri semnificative. Dar tranzacțiile de acest tip implică și asumarea unor riscuri mult mai mari decât tranzacțiile de pe bursele spot regulate.