Un român din patru poate avea la un moment dat probleme din cauza pielii prea uscate.
Senzaţia de piele care „ţine“ poate apărea foarte des în această perioadă a anului, indiferent dacă ai un ten sensibil sau nu, spun dermatologii. Cauza ar putea fi perioada lungă de iarnă, cu frig şi multe haine, care nu au lăsat epiderma să respire. Dacă obişnuieşti să stai foarte mult în camere cu aer condiţionat, riscul ca pielea ta să se usuce este şi mai mare.
Pentru a trata sau preveni uscarea pielii, specialiştii te sfătuiesc să speli întotdeauna hainele noi, pentru a înlătura substanţ ele chimice care pot fi alergice, şi să limitezi durata duşurilor la maximum 15 minute. Bebeluşii sunt foarte expuşi riscului de a suferi din cauza pielii uscate, 25% dintre ei, mai ales cei din oraşe, suferind de dermatită atopică. Săpunurile „atacă“ pielea Un român din patru are pielea uscată, fie pe tot corpul, fie pe diverse zone. Cauzele pot fi diferite, de la hainele mult prea strâmte, expunerile în mod constant la frig şi vânt sau folosirea de să- punuri nepotrivite tipului de piele.
„Pielea uscată poate fi de două tipuri: alipică (uscarea este cauzată de insuficienţa de grăsimi la nivelul pielii) sau deshidratată. Pielea alipică este transparentă, ca pielea copilului mic, fină la pipăit şi fragilă. Cea deshidratată este brăzdată de riduri, lipsită de supleţe şi elasticitate, aspră la pipăit, cu descumări“, explică Oana Clătici, medic dermatolog la clinica Academica Medical Center. Tenul, microbii şi praful Pielea se poate usca uşor, chiar dacă este normală sau grasă, dacă obişnuieşti să te speli des pe mâini. Şi unele tratamente pentru tenul cu acnee usucă pielea. „O piele uscată mai poate fi urmarea şi unor afecţiuni genetice (ihtioza). Şi dermatita atopică (alergică) poate fi o cauză, până la 25% dintre copii suferind de pe urma ei“, spune medicul Călin Giurcăneanu, şeful clinicii de dermatologie de la Spitalul Elias din Bucureşti.
Piele atopică la copil înseamnă de fapt că micuţul are, pe lângă uscăciune, mâncărimi, diverse forme de bubiţe sau mici ridicături pe suprafaţa pielii. Aceste atopii sunt mai frecvente la copiii „prea spălaţi“ de la oraş şi mai puţin la ţară. Specialiştii avertizează că pielea uscată poate deveni şi sensibilă.
„Apare o roşeaţă difuză, uscă- ciune, senzaţie de arsură şi înţepătură, însoţită de mâncărime“, explică principalele simptome Oana Clătici. În acest caz, toleranţa ta la orice factor extern, de la vânt la virusuri şi microbi, poate scădea. „Persoana cu pielea sensibilă face des eczeme, pentru că un alergen precum praful sau polenul pă- trunde foarte uşor în dermă“, subliniază medicul Giurcăneanu. RECOMANDĂRI Nu-ţi face o obişnuinţă din statul la soare şi băile lungi! Evită trecerile bruşte de la cald la frig şi nu sta în soare sau frig o perioadă lungă de timp. Înainte de a purta o haină nouă, spal-o pentru a înlătura substanţele chimice care pot cauza alergii. Nu sta multe ore în aerul condiţionat care are un efect puternic de uscare a pielii. Cum o piele bine hrănită va fi afectată mai puţin de factorii externi agresivi (soare, vânt), dermatologii îţi recomandă să respecţi în fiecare zi ritualul de îngrijre.
„Doamnelor le recomand demachiere de două ori pe zi şi folosirea unei creme de noapte care împiedică deshidratarea tenului. Crema de zi trebuie să aibă factor de protecţie solară de 15- 30“, spune doctorul Oana Clătici. După duş, care ar trebuie să dureze maximum 15 minute, este bine să foloseşti o loţiune care reface pielea. „Cele mai bune sunt produsele fără conservanţi sau parfumuri“, spune dermatologul Ioana Chebac.