Edilul sectorului 4 şi-a făcut reţea de consilieri voluntari. În schimbul informaţiilor de pe teren, primarul îi trimite în excursii.
Cristian Popescu-Piedone primeşte în fiecare săptămână rapoarte cu tot ce se întâmplă prin sectorul 4. Îl pun în temă consilierii voluntari, pe care primăria i-a desemnat să vegheze la ordinea şi liniştea vecinilor de stradă. Conştiincioşi, pensionarii-consilieri îi aduc primarului, în fiecare luni, câte un dosar. Îi povestesc despre aurolacii care dau foc canalelor, despre „derbedeii“ care fac gălăgie noaptea sau despre vânzătorii de ocazie, care îşi întind marfa pe asfalt. În schimbul informaţiilor adunate din stradă, consilierii primesc excursii la munte - sponsorizate de Fundaţia „Dan Voiculescu“ pentru Dezvoltarea României, aparţinând fondatorului Partidului Conservator, al cărui membru e primarul Cristian Piedone. Aici petrec câteva zile libere, împreună cu vecinii sau rudele de vârste apropiate. În privinţa sesizărilor făcute de consilierii voluntari, deocamdată, primăria lui Piedone strânge şi cercetează. Soluţiile vor veni mai târziu. Pensionarii fac legea
„Fac ce vrea muşchiul meu, că sunt consilierul lu’ Piedone!“, îi pune la punct pensionarul Cornel Costea pe câţiva muncitori care lucrează pe un teren dintre blocuri. Lucrătorii îl întreabă dacă a venit iar în inspecţie. Costea le-o retează scurt, de când a primit legitimaţie de la primărie. Bucureş teanul are 62 de ani şi se mândreşte că a lucrat ca ofiţer de marină comercială: „Mie nu mi-e frică de nimeni, m-am bătut cu piraţii pe mare“.
Iese în fiecare zi la plimbare, cu pisica şi căţelul, şi verifică ce s-a mai distrus prin sector, unde ar mai fi loc de făcut parcări, cine şi ce mai construieşte pe spaţiile verzi. Răspunde de zona delimitată de Şoseaua Berceni, Strada Turnu Măgurele şi Bulevardul Obregia şi se mândreşte că, din 9 septembrie, de când a fost „învestit“ în funcţie, a găsit deja vreo 150 de locuri în care se pot trasa parcări. „Ar fi spaţiu pe terenul viran unde depozitează materialele cei de la Tehnologica, pe Aleea Niculiţel, în spatele Pieţei Berceni... şi la Cultural“, arată voluntarul. Cornel Costea speră însă ca primăria să-i şi respecte propunerile, să nu facă dosare degeaba. Altfel, se lasă păgubaş de „meserie“. După faptă şi răsplată: vacanţe sau „mici atenţii“ Ecuson de consilier voluntar a primit şi Grigore Tarău, fost inspector de cadre, în vârstă de 78 de ani. Spune că şi-a început activitatea încă din luna noiembrie, anul trecut, când a colaborat cu fostul primar Inimăroiu. Acum, Tarău are legitimaţie cu poza primarului Piedone, care „Luptă pentru tine!“.
Grigore Tarău stă cu ochii pe zona cuprinsă între Şoseaua Giurgiului, intrarea Tineretului şi Şoseaua Olteniţei. Grigore Tarău este mulţumit de colaborarea cu primăria, chiar dacă rezultatele muncii sale se lasă aşteptate: „De câteva luni tot chem poliţia comunitară să-i gonească pe vânzătorii care stau pe asfalt. După câteva ore, tot acolo îi găsesc“, mărturiseşte amărât omul de bine. Pe lângă rapoartele de activitate pe care le întocmeşte săptămânal, consilierul se mai laudă şi cu îndrumarea vârstnicilor la Fundaţia „Dan Voiculescu“, unde „se mai organizează excursii“. Informaţia este confirmată şi de Nicolae Miu, directorul executiv al Direcţiei Relaţii cu Comunitatea Locală, care mărturiseşte că, în semn de mulţumire pentru ajutorul oferit, consilierii sunt trimişi „la munte, printr-o fundaţie“ sau primesc „mici atenţii, de Sărbători“. ATRIBUŢII Datorie de cetăţean
Atribuţiile consilierilor voluntari - selectaţi de autorităţi dintre cetăţenii care veneau cel mai des la primărie, cu sesizări şi propuneri - nu diferă cu nimic de ceea ce ar putea face oricare cetăţean cu simţ civic. Consilierii pot semnala Poliţiei Comunitare încercările de vandalizare sau furt din locurile de joacă, tentativele de distrugere a parcărilor amenajate sau „orice acţiune îndreptată împotriva ordinii de drept a cetăţenilor“. În plus, voluntarii pot propune eventuale zone unde se pot trasa parcări, pentru a ridica la fileul administraţiei meritul de a rezolva problema autoturismelor, fără ca funcţionarii să-şi tocească pingelele printre blocuri.